Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata cere mai multe dezvoltari industriale

A.D. Piaţa Imobiliară /

Piata cere mai multe dezvoltari industriale

In cursul acestui an s-au tranzactionat pana acum in jur de 150.000 mp de spatii industriale prin intermediul brokerilor imobiliari, in crestere fata de anul precedent.

"Trendul principal pentru acest an, pe piata de spatii industriale il reprezinta renegocierile de contracte, pentru locatiile existente. Mutarile, relocarile si inchirierile de spatii noi au fost mai active doar pe anumite segmente si zone din Romania cum ar fi Timisoara", a declarat Madalin Aresmeritoaie, asociat, departamentul industrial din cadrul companiei de consultanta imobiliara Activ Property Services, partener al Cushman & Wakefield pentru Romania si Republica Moldova.

Cea mai importanta piata din Romania, pe segmentul spatiilor industriale este Bucurestiul, care detine ca nivel tranzactional aproximativ 35-40% din cota de piata, urmat de Timisoara cu un nivel de aproximativ 25% dar cu un potential de crestere in perioada urmatoare. Restul cotei de piata este impartit intre Cluj, Ploiesti si Brasov.

Zona de vest este o zona care devine tot mai atractiva pentru potentiale investitii, atat datorita infrastructurii existente cat si a celei aflate in constructie, precum si a fortei de munca calificate dar si a nivelului chiriei si al celui salarial, care sunt putin mai scazute decat in zona Capitalei, adauga domnul Aresmeritoaie.

Cererea este din ce in ce mai mare pe segmentul industriei auto, dar si pe segmentul de productie, in general. Din acest motiv, spatiile premium sunt tot mai limitate atat ca numar, cat si ca suprafete disponibile, afirma specialistii Activ Property Services.

"Chiria pentru spatiile industriale in perioada urmatoare poate avea un mic trend ascendent datorita cererii in crestere si a lipsei de spatii existente. Gradul de neocupare a spatiilor din Romania se situeaza undeva la 12-14%, cu semne concludente de scadere. Yield-urile prime se situeaza la o valoare de 10,5, luand in considerare lipsa de tranzactii investitionale", mai spune Madalin Aresmeritoaie.

In prezent, sunt putine proiecte in dezvoltare pe segmentul industrial, de exemplu Graells&Llonch construieste un parc industrial de 200.000 mp la Turda, iar VGP Group lucreaza la extinderea cu 7.500 mp a spatiilor pe care le detine in Timisoara.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional