Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata chiriilor de spatii logistice a crescut in a doua jumatate a anului 2011

I.D. Piaţa Imobiliară /

Piata chiriilor de spatii logistice a crescut in a doua jumatate a anului 2011

Volumul inchirierilor de spatii logistice pe principalele piete din Europa a crescut atingand suprafata de 8 milioane mp inchiriati in a doua jumatate a anului, in crestere fata de 7,6 milioane mp in prima jumatate a lui 2011, arata un comunicat al consultantului imobiliar DTZ Research.

La nivelul intregului an, inchirierile de spatii logistice in Marea Britanie, Germania, Franţa, ECE si Benelux au atins 15,6 milioane mp in 2011, comparativ cu 11 milioane mp in 2010. Cea mai mare creştere s-a inregistrat in zona Benelux, cu 90%. Franta si Germania au avut a doua si a treia crestere, cu 48% respectiv 42% fata de anul anterior. Volumul inchirierilor in Marea Britanie si ECE a avut o crestere de 15% respectiv 16%. Retailerii au continuat expansiunea retelelor de distributie in Europa Centrala si de Est, in timp ce in Marea Britanie producatorii au devenit deosebit de activi pe piata.

"Ocupantii se concentreaza asupra cladirilor prime situate in cele mai bune locatii iar numarul tranzactiilor de tip "built-to-suit" (proiecte realizate la cerere) a crescut in al doilea semestru din 2011. Cu toate acestea, dezvoltatorii sunt rezervati cu privire la proiectele speculative, intrucat costurile finantarii raman mari si riscurile de asemenea. Incetinirea ritmului constructiilor noi, cu exceptia celor executate la comanda, a contribuit la restabilizarea pietei. Analiza noastra asupra anului 2011 a demonstrat ca chiriile au ramas la acelasi nivel pe 19 dintre cele 20 de piete monitorizate. In ceea ce priveste 2012, ne asteptam la o crestere modesta de 0,8% pentru chiriile prime de pe segmentul logistic.", a comentat Rob Hall, Head of DTZ CEMEA Logistics.

Investitiile in sectorul logistic si-au continuat revenirea, cu un volum total de 10,4 miliarde euro in 2011, fata de 8,6 miliarde euro in 2010. Piata din Marea Britanie a avut cel mai mare volum al investitiilor din Europa, de 4 miliarde, reprezentand 39% din totalul inregistrat la nivelul intregului continent. Piata investitiilor in spatii logistice din Germania a fost mai putin efervescenta in a doua jumatate a anului 2011, cu un total de 600 milioane euro, fata de 800 milioane euro in prima jumatate. Tarile Nordice si-au pastrat nivelul ridicat al tranzactiilor in 2011, apropiindu-se de valoarea de 1,9 milioane euro."Piata industriala a depasit performantele segmentului imobiliar in ansamblu, cu o crestere de 23%, fata de intregul domeniu imobiliar, care a avut, in medie, o modesta crestere de 6% in acelasi interval.", a declarat Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research.

In ceea ce priveste valoarea chiriilor pentru spatii logistice Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox, a comentat: "Chiriile spatiilor logistice din Romania au inregistrat o scadere usoara, ajustandu-se la nivelul modest al cererii. Acestea s-au inscris, in primul trimestru din 2012, in intervalul 3,5 - 3,7 euro/mp/luna, pentru suprafete ce depasesc 5,000 mp. Chiriile de referinta pentru spatii industriale si logistice moderne sunt comparabile cu cele din alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Praga, Budapesta sau Kiev, dar raman inca sub nivelul chiriilor din Varsovia."

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional