Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata de birouri din Capitala va fi presarata cu proiecte mici

I.D. Piaţa Imobiliară /

Piata de birouri din Capitala va fi presarata cu proiecte mici

Volumul de cladiri de birouri finalizate in trimestrul 2012 in Bucuresti insumeaza doar 10.600 mp, stocul modern de spatii de birouri situandu-se la 1.881.000 mp.

Suprafata de birouri livrata in acest an este distribuita in doua imobile BVO (2.400 mp) si DV24 (8.200 mp), potrivit unui raport Jones Lang LaSalle.

Un singur contract de pre-inchiriere reprezinta 46% din suprafata tranzactionata in trimestrul 1

In ceea ce priveste, preluarea de spatii de birouri, aceasta s-a situat in jurul valorii de 49.700 mp in 48 de contracte de inchiriere. Contracte s-au semnat in cladiri amplasate in 10 zone de afaceri. Coridorul Floreasca-BV a atras peste 50% din suprafata tranzactionata in acest trimestru, in timp ce zona de centru nord (inclusiv zona centrala de afaceri) a atras 13%, zona de vest 9% si centru vest 7%. In plus, 4.300 mp au facut subiectul contractelor de reinchiriere, astfel incat activitatea totala de inchirierea a trimestrul 1 se plaseaza in jurul valorii de 54.000 mp.

Este important de remarcat ca numai un contract de pre-inchiriere reprezinta 46% din suprafata tranzactionata in trimestrul 1( contractul de preinchirierea al Raiffeisen Bank in proiectul RPHI). In plus, un numar important de contracte de extindere au fost semnalate in trimestrul 1, in majoritate, in cladiri amplasate in Piata Victoriei.

Rata de neocupare a crescut usor

Chiriile contractuale prime pentru spatii de birouri sunt cotate intre 19-19,5 euro/mp/luna. Nu au fost raportate modificari ale chiriilor prime si ale stimulentelor financiare. Ca urmare a ofertei limitate din zona centrala de afaceri a Bucurestiului, se poate previziona o usoara crestere a chiriilor prime, dar nu mai devreme de a 2-a jumatate a anului in curs.

Rata medie de neocupare (clasa A&B) a inregistrat o usoara crestere de pana la 15,6%, datorita raportarii unor suprafete mari disponibile in cladiri declarate anterior ca fiind 100% inchiriate. In aceste situatii suprafetele au fost inapoiate proprietarilor, in detrimentul contractelor de sub-inchiriere derulate de catre actualii chiriasi ai spatiilor de birouri.

Nu se intrevad multe proiecte mari in urmatorii ani

Oferta anului 2012 a scazut usor la 100.000-120.000mp (37% este deja pre-contractata sau in proprie ocupare). In plus, 27% din oferta anului 2012 are data incerta de finalizare, fie din cauza unor actiuni legale fie din lipsa interesului din partea potentialilor chiriasi. Ca urmare, este posibil ca oferta anului 2012 sa se situeze sub cea finalizata in 2011.

Finalizarea celor doua imobile in trimestrul 1, inaugureaza de fapt o lunga serie de imobile de talie mica si mijlocie ce urmeaza a fi finalizate in urmatorii doi ani. De altfel, sunt asteptate a fi finalizate si cladiri cu suprafete mari, dar lipsa unor importante contracte de pre-inchiriere poate afecta momentan dezvoltarea acestui segment de piata.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional