Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata evaluarilor imobiliare s-ar putea dubla in urmatorii ani

A.D. Piaţa Imobiliară /

Piata potentiala a serviciilor de evaluare pentru proprietati imobiliare s-ar putea dubla in urmatorii ani, odata cu revenirea interesului pentru investitii in Romania si cresterea exigentelor pe pietele reglementate. Piata de evaluari imobiliare a fost in 2012 de aproximativ 18 milioane de euro. Valoarea pietei se va pastra atat in 2013, cat si in 2014, datorita scaderii costurilor rapoartelor de evaluare, a declarat Gabriel Munteanu, directorul departamentului Evaluare din cadrul companiei de consultanta imobiliara Activ Property Services, partener Cushman & Wakefield.

Piata de profil este dominata ca volum de evaluari ale proprietatilor de mica valoare, cum ar fi apartamente sau mici terenuri, insa, ca valoare, predomina evaluarile de mari portofolii.

Principalii clienti ai companiilor de evaluare, cu o pondere de aproximativ 50%, sunt bancile. La acestea se adauga proprietarii si investitorii, precum si solicitantii de credite imobiliare, a adaugat domnul Munteanu.

Principalele probleme cu care se confrunta piata de servicii de evaluare se refera la lipsa de transparenta a informatiilor privind tranzactiile imobiliare si schimbarile legislative. "Pe fondul neputintei sau dezinteresului, nu avem inca in Romania o baza de date cu tranzactii asa cum exista pe pietele imobiliare mature. Este drept, a fost realizat un ghid national pentru uzul notariatelor, bazat pe indicatii de pret si evaluari, insa de multe ori acesta este impropriu utilizat. O reala baza de date, cu informatii transparente, ar ajuta atat profesionistii in a fi mai obiectivi, cat si institutiile de credit in a beneficia de informatii sustenabile si verificabile ceea ce ar putea reduce si conduce la diminuarea costului creditului. Acest lucru ar ajuta de asemenea institutiile statului, acestea putand avea un control transparent, relativ usor si mai ales corect asupra valorii proprietatilor si implicit asupra taxelor ce pot fi colectate", conchide Gabriel Munteanu.

Compania Activ Property Services, partener al Cushman & Wakefield, a realizat peste 1000 de rapoarte de evaluare doar in ultimul an, rapoarte realizate in special pentru portofolii de active imobiliare, cu o valoare totala de aproximativ 3 miliarde de euro.

Valorile individuale in care se incadreaza portofoliile imobiliare evaluate de companie variaza de la cateva milioane de euro si ajung pana la sute de milioane de euro.

"Serviciile de evaluare reprezinta in acest moment 25% din cifra noastra de afaceri, veniturile din evaluari crescand progresiv in perioada de dupa 2009, ceea ce in opinia noastra demonstreaza evolutia pietei imobiliare, dintr-o piata concentrata pe servicii de intermediere, intr-o piata focusata pe masurarea si evaluarea oportunitatilor. In acest moment ne pozitionam intre primii jucatori pe piata de servicii imobiliare cu o cota de piata de 12% din valoarea serviciilor prestate de agentiile internationale in Romania", a afirmat directorul departamentului Evaluare din cadrul Activ Property Services

Cu toate ca piata serviciilor de evaluare se afla intr-o relativa stagnare, compania a avut cresteri anuale stabile de 5-10 % pentru ultimii patru ani.

Ponderea pe tipuri de servicii de evaluare, in ultimul an, a fost majoritar pentru centre comerciale aproximativ 30%, alte spatii de retail aproximativ 23%, spatii industriale si logistice aproximativ 21%, terenuri aproximativ 13%, birouri 12%, reprezentante dealeri auto 2% si 1% dezvoltari rezidentiale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional