Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata imobiliara ar putea creste in 2013

A.D. Piaţa Imobiliară /

Mihnea Serbanescu, director general DTZ Echinox.

Mihnea Serbanescu, director general DTZ Echinox.

Anul 2013 ar putea aduce mai multe tranzactii pe piata imobiliara din Romania dupa ce in 2012 piata s-a stabilizat iar tranzactiile au devenit mai "realiste".

"Pe piata au ramas jucatorii foarte puternici, cu interes pe termen lung", este de parere Mihnea Serbanescu, director general DTZ Echinox.

In urmatoarele sase luni, dupa finalizarea alegerilor parlamentare, ar putea sa se concretizeze mai multe tranzactii si, in special, achizitii. Pentru anul viitor se intrevede de asemenea o usoare crestere a nivelului chiriilor, a mai spus domnul Serbanescu.

In opinia directorului general DTZ Echinox, Romania are potentialul pentru a redeveni atractiva in fata investitorilor straini. In prezent, piata imobiliara locala este concurata la nivel regional de Polonia. Aceasta reprezinta insa o piata scumpa, care genereaza randamente (yield-uri) mai mici, pana in 6%, fata de 8-9%, cat poate oferi Romania. Diferenta de pret dintre cele doua piete nu se justifica, insa Romania este perceputa de investitorii internationali ca fiind mai riscanta.

Demararea unor noi proiecte imobiliare in Romania este conditionata de imbunatatirea accesului la servicii financiare, acestea fiind scumpe comparativ cu Polonia si cu atat mai mult fata de Europa de Vest. "Teoretic exista disponibilitate de finantare, insa conditiile sunt greu de indeplinit si in principal cerinta privind contributia mare a capitalului propriu", argumenteaza domnul Serbanescu.

In prezent, optimismul pentru piata imobiliara din Romania vine dinspre zona proiectelor de retail, incluzand aici renovarea si extinderea unor centre comerciale existente, apreciaza Razvan Sin, directorul departamentului de retail din cadrul DTZ Echinox.

Pe segmentul de birouri, potentialii clienti tatoneaza nu doar Bucurestiul, ci si orasele secundare precum Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi. La momentul de fata se remarca noi cereri de inchiriere venite din partea unor companii din America, precizeaza Madalina Cojocaru, directorul departamentului de birouri DTZ Echinox.

Pe piata de spatii industriale centrul de greutate se muta dinspre Bucuresti, unde de altfel rata de neocupare este in prezent destul de mare, spre orase precum Timisoara, Brasov, Oradea si Ploiesti, mentioneaza Rodica Tarcavu, directorul departamentului industrial DTZ Echinox.

Chiar daca dezvoltatorii sunt astazi retinuti in a efectua noi investitii in rezidentiale, exista in continaure tranzactii si in special pe segmentul de lux, care nu este conditionat de finantarea bancara. Pe aceasta nisa bugetele sunt mari, insa clientii sunt foarte atenti si pretentiosi, iar oferta este limitata, explica Mihaela Pana, directorul departamentului rezidential din cadrul DTZ Echinox.

Pe piata rezidentiala au survenit schimbari importante in 2012. Pentru prima data in ultimii patru ani, bancile au inceput sa isi lichideze portofoliile de apartamente

In perspectiva, activitatea investitionala in rezidentiale se va relua. "Ma astept la reintoarcerea fondurilor de investitii, acum ele doar tatoneaza terenul", adauga doamna Pana.

DTZ Echinox a implinit 20 de ani de activitate pe piata din Romania.

La nivel international, in noiembrie 2011 compania DTZ a fost preluata de brandul global UGL.

"Vrem sa crestem pe pietele emergente deoarece clientii ne cer sa fim prezenti in toata lumea. Ne asteptam la o imbunatatire a pietei din Europa, prin urmare intentionam sa crestem oferta de servicii, inclusiv in Romania", a declarat Steve Watts, Chief Operating Officer DTZ pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional