Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piaţa imobiliară de pe Valea Prahovei îşi păstrează trendul ascendent

Piaţa Imobiliară /

Piaţa imobiliară de pe Valea Prahovei îşi păstrează trendul ascendent

Piaţa imobiliară din Valea Prahovei îşi păstrează acelaşi grafic ascendent, continuând trendul din anii trecuţi, după cum ne-au spus reprezentanţii agenţiei Mervani. Aceştia subliniază că solicitările sunt, în general, mai numeroase decât oferta, în ultimul timp clienţii văzând oportunitate de investiţii şi în staţiuni ca Azuga sau zona Pârâul Rece din Predeal.

Specialiştii din cadrul Mervani ne-au transmis: "Pe lângă proiectele imobiliare clasice aflate în des­făşurare (blocuri cu apartamente şi garsoniere), avem proiecte de tip turistic. În Sinaia şi Predeal avem imobile de tip aparthotel de lux. De asemenea, avem noi proiecte începute la Sinaia şi Buşteni".

Fiind interesaţi de dezvoltarea afacerilor pe piaţa imobiliară de pe Valea Prahovei, investitorii urmăresc să pătrundă în special în zona turistică, potrivit surselor citate. Acestea subliniază că estimările sunt pozitive, adăugând că există foarte multe cereri pentru terenuri.

Reprezentanţii Mervani ne-au mai spus: "Şi în acest an situaţia se păs­trează la fel ca în anii trecuţi. După cum reiese din raportul de piaţă, statistic vorbind cele mai multe solicitări au fost la Câmpina şi Breaza. Pentru partea superioară a Văii Prahovei, cele mai multe solicitări sunt pentru Predeal, acesta fiind urmat îndeaproape de Sinaia şi Buşteni".

Agenţii imobiliari din cadrul Colex ne-au transmis că, pe Valea Prahovei, se construiesc blocuri cu apartamente sau garsoniere de vânzare (circa 4-5 anual), mai ales în Buşteni.

Conform acestor surse, oraşele în care se tranzacţionează cele mai multe imobile sunt Buşteni, Sinaia, Predeal şi Azuga.

"Investitorii cu care colaborăm de câţiva ani sunt persoane fizice care sunt în domeniu de mulţi ani şi construiesc în continuare", au completat cei de la Colex.

Cumpărătorii se împart în două - cei interesaţi de zonele rezidenţiale şi cei care caută case de vacanţă

Cumpărătorii de imobile de pe Valea Prahovei se împart în două categorii: cei interesaţi de zonele rezidenţiale (cu precădere în Câmpina, unde sunt cele mai multe solicitări) şi cei interesaţi de locuinţe de vacanţă pentru zona consacrată, respectiv Sinaia, Buşteni, Azuga sau Predeal. Aceştia caută apartamente şi garsoniere mai ales în imobile noi (pornind de la acest aspect vine şi încurajarea specialiştilor pentru posibili investitori în zonă), sau case de vacanţă în zone cât mai liniştite, cu privelişte cât mai frumoasă. Dacă acum zece ani mai existau zone în plină dezvoltare, în acest moment în toate oraşele aproape toate străzile sunt asfaltate, au utilităţi etc., subliniază reprezentanţii Mervani.

Aceştia arată că educaţia cli­enţilor în ultima perioada constă mai ales în informare. Avem clienţi care cunosc destul de bine caracteristicile zonei şi implicit sunt mai hotărâţi.

Agenţii de la Colex ne-au spus că cei care achiziţionează imobile pe Valea Prahovei sunt majoritatea din Bucureşti (circa 70%), iar restul din Constanţa, Timişoara etc. Clienţii sunt mult mai meticuloşi şi anali­zează ofertele înainte să ia o decizie, fiind practică o casă de vacanţă, conform surselor citate.

Tendinţa de stabilizare a preţurilor se păstrează, pe Valea Prahovei

Specialiştii de la Mervani ne-au transmis că preţurile medii de construcţie se ridică la 250 de euro/mp, la roşu, şi ajung la 450 euro/mp pentru construcţiile finalizate. Tendinţa de stabilizare se păstrează, după cum reiese din analizele de specialitate.

Reprezentanţii Colex menţionează că sunt zone unde preţul de vânzare este cuprins între 750 de euro şi 900 de euro/mp, în funcţie de calitatea finisajelor.

Cererea se păstrează ca în anii trecuţi pe segmentul apartamentelor şi garsonierelor, fiind mai uşor de întreţinut ulterior şi având şi administrator sau o persoană care se ocupă de spaţiile comune, curte etc.

Agenţii imobiliari de la Mervani ne-au transmis: "Având în vedere faptul că în ultimii ani nu s-au construit multe spaţii turistice noi, exis­tă o solicitare care ar părea puţin ciudată, însă bine întemeiată. Avem clienţi care vor să achiziţioneze vile cu suprafeţe mari şi multe camere, pe care ulterior doresc să le introducă în circuitul turistic. De cele mai multe ori, având un preţ/ mp construit mult mai mic decât la o construcţie nouă, reprezintă o variantă fezabilă. Alt avantaj al aces­tor imobile este faptul că sunt multe construite în anii "90, deci relativ noi, cu structura de rezis­tenţă bună".

✓ "Panoramic Buşteni 2" este un proiect nou situat în apropiere de pârtia de schi Kalinderu, care urmează să fie finalizat în luna martie 2020. Ansamblul rezidenţial include şapte apartamente cu trei camere, fiecare dintre acestea având terasă de minim 10 mp şi boxă la demisol (de cel puţin minim 5,7 mp).

✓ Construcţia va fi realizată din cărămidă porotherm, termoizolată la exterior, tâmplărie termopan tripan şi va fi finisată cu materiale de calitate. Fiecare apartament va dispune de loc de parcare, iar utilităţile vor fi contorizate separat.

Plata imobilelor se face eşalonat pe faze de construcţie, preţurile, cuprinse între 61.500 euro şi 63.000 euro, fiind negociabile.

----------------------------------

✓ În Buşteni, lângă Pârtia de ski Kalinderu, sunt scoase la vânzare apartamente în complexul rezidenţial Caraiman View. Unităţile locative au două camere, baie, bucătărie open space, hol şi balcon.

✓ Apartamentele sunt finisate cu gresie porţelanată tip granit şi faianţă de import Marazzi Italia, parchet import triplustratificat exo­tic în zona de dining şi dormitor, tâmplăria interioară din lemn de nuc cu sticlă sablată şi pictată de artist plastic, tâmplărie exterioară din PVC cu tehnologia TRIPAN cu 7 camere. Baia este mobilată standard, iar încalzirea se face cu centrală termică în condensaţie.

✓ Imobilul este construit din cadre de beton şi cărămidă porotherm antiseism, izolat la exterior cu termosistem, învelit cu tablă Lindab.

✓ Fiecare apartament dispune de contorizare şi branşament separat la gaze naturale, apă, curent electric şi canalizare. În curtea imobilului se află locuri de parcare pentru apartamentele din ansamblu. Plata se poate face cu un avans şi diferenţa de preţ prin credit sau tranşe.

----------------------------------

✓ Mountain Luxury Lodging Sinaia introduce un nou concept de vilă cu apartamente de lux, având un design specific staţiunilor celebre din toată lumea şi asigurând condiţiile ideale pentru petrecerea vacanţelor în cea mai bună staţiune montană din ţară, arată specialiştii Mervani, promotorul proiectului rezidenţial, pe site-ul lor.

✓ Imobilul este situat în apropierea staţiei de telegondolă Sinaia, aceasta fiind cea mai bună poartă de acces către domeniul schiabil, dar şi a unor obiective turistice renumite, cum ar fi Castelul Peleş.

✓ Vila oferă spre vânzare cinci apartamente spaţioase. Conform datelor citate, finisajele exterioare şi interioare vor fi de cea mai bună calitate, iar fiecare apartament poate beneficia contra cost de garaj subteran în exclusivitate şi boxă pentru depozitare (cu suprafeţe cuprinse între 3 şi 12 mp). Termenul de finalizare a proiectului este anul 2020.

----------------------------------

✓ Sunny View Buşteni este un proiect rezidenţial construit în localitatea Buşteni, zona Valea Albă, pus la vânzare la preţuri de minim 61.500 euro.

✓ Regimul de înălţime este demisol, parter, etaj şi mansardă. În cadrul proiectului cu vedere la pârtie vor fi şapte apartamente cu trei camere, fiecare unitate dispunând de loc de parcare şi boxă proprie.

✓ Structura de rezistenţă a blocului este din cadre de beton cu zidărie de cărămidă termoizolantă, iar imobilul va fi anvelopat termic. Finisajele interioare vor fi de cea mai bună calitate, dezvoltatorul având un portofoliu anterior foarte bogat în acest sens.

✓ Lucrările de construcţie la acest imobil urmează să fie finalizate în primăvara anului 2020.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional