Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata imobiliara isi revine

A.D. Piaţa Imobiliară /

Piata imobiliara prezinta semne de imbunatatire. Majoritatea brokerilor imobiliari (65%) considera ca 2012 a fost mai profitabil comparativ cu anul precedent si se asteapta ca 2013 sa aduca mai multe tranzactii, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI).

Pe de alta parte, clientii aloca mai mult timp fata de anii de apogeu pentru a gasi locuinta potrivita. Astfel, celor mai multi dintre clienti le ia 5-10 zile sa decida ce locuinta sa inchirieze si efectueaza in jur de 3-4 vizionari. Achizitia unei locuinte presupune uzual una-doua luni de cautari si 5-10 vizionari.

De asemenea, numarul de oferte promovate de un broker imobiliar s-a redus. In 2012 mai mult de jumatate dintre agenti se ocupau simultan de un portofoliu cuprins intre 10-50 de oferte. Drept urmare, si veniturile brokerilor imobiliari s-au diminuat. Astfel, daca in 2011 peste 45% dintre brokeri castigau minim 500 de euro pe luna, in 2012 doar 32% mai depaseau acest prag, releva studiul ABI.

In opinia brokerilor imobiliari, principalul factor care influenteaza piata pe care activeaza tine de normele de creditare impuse de Banca Nationala, respectiv de posibilitatea populatiei de a obtine credite pentru achizitia de locuinte. In al doilea rand, evolutia pietei este influentata si de informatiile promovate de mass media.

Daca in 2007 pe piata din Romania activau in jur de 10.000 de brokeri imobiliari, in intervalul 2010-2011 numarul lor s-a stabilizat la aproximativ 4.000.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional