Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piaţa imobiliară, paralizată de neîncredere, nu de lipsa de finanţare

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Ion Radu Zilişteanu apreciază că mai este loc de scădere pe piaţa imobiliară şi că încă nu suntem feriţi de convulsii, mai ales că Guvernanţii nu fac nimic ca să ajute economia pe timp de criză.

Ion Radu Zilişteanu apreciază că mai este loc de scădere pe piaţa imobiliară şi că încă nu suntem feriţi de convulsii, mai ales că Guvernanţii nu fac nimic ca să ajute economia pe timp de criză.

Există mari şanse să mai avem convulsii imobiliare şi scădere de preţuri

Scăderea tranzacţiilor imobiliare din ultimul an a fost cauzată mai mult de neîncredere decât de lipsa creditelor, a declarat, ieri, cunoscutul analist imobiliar Ion Radu Zilişteanu, în cadrul unui seminar FinMedia. Domnia sa a explicat: "Este adevărat că băncile au mai închis robinetul cu bani pentru tranzacţii, dar mai mare este lipsa cererii din partea cumpărătorilor care nu au încredere în economie şi în evoluţia propriilor venituri. Este clar că băncile nu pot relua creditarea dacă nu există premise reale de redresare economică şi de măsuri care să contracareze criza din construcţii şi imobiliare".

Ion Radu Zilişteanu apreciază că mai este loc de scădere pe piaţa imobiliară şi că încă nu suntem feriţi de convulsii, mai ales că Guvernanţii nu fac nimic ca să ajute economia pe timp de criză. Domnul Zilişteanu a mai declarat: "Încă sunt mari unele preţuri ale proprietăţilor. Dacă vorbim de o revenire, vorbim din punct de vedere al numărului de tranzacţii, nu şi al preţurilor, care se vor aprecia într-un ritm lent, numai dacă exis­tă o bază de creştere economică reală".

Alexandru Niţescu, director în cadrul companiei imobiliare "Regatta", susţine că principala greşeală a băncilor în anii de boom al preţurilor este că au dat cu mare lejeritate credite fără să fi impus anumite standarde produselor imobiliare. În opinia domniei sale, băncile vor avea de pierdut numai la acele proiecte rezidenţiale rămase nevândute, care nu au întrunit pretenţiile cererii existente pe piaţă. Potrivit "Regatta", având în vedere deficitul actual de locuinţe, este clar că acele proiecte care au rămas nevândute nu au fost promovate de specialişti şi nu au îndeplinit condiţiile de preţ, locaţie şi calitate a execuţiei.

Alexandru Niţescu a declarat că şansele de redresare a pieţei imobiliare bucureştene este ca administraţiile locale să aibă un plan clar de dezvoltare al infrastructurii, dar şi un plan ferm de dezvoltare urbană. "Dacă există susţinerea financiară a infrastructurii şi reguli urbanistice ferme, atunci vom avea mai multe investiţii în locuinţe noi. Investitorii au nevoie de stabilitatea legislaţiei, a politicii şi a mediului de afaceri", a mai spus domnia sa.

Ion Bejan, consultant în cadrul Institute for Real Estate &Construction - Viena, a concluzionat: "Este clar că piaţa imobiliară a ajuns în punctul de a nu mai putea evolua fără o intervenţie corectă a autorităţilor locale şi centrale în materie de politici de locuire pe termen lung, încurajare a parteneriatelor public-private pentru construcţia sau închirierea de locuinţe ieftine, sau alte facilităţi de genul subvenţionării dobânzilor bancare pentru achiziţia de locuinţe noi, TVA redus sau acordarea de facilităţi fiscale investitorilor. Guvernul nu a făcut absolut nimic pentru piaţa construcţiilor noi în acest an, nici măcar să crească volumul investiţiilor în infrastructură". Domnia sa a mai declarat că o măsură anticriză bună ar putea fi diminuarea uriaşei evaziuni fiscală în privinţa închirierii locuinţelor, tot prin măsuri fiscale adecvate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional