Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piaţa spaţiilor comerciale s-ar putea revigora în a doua jumătate a anului

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

Piaţa spaţiilor comerciale din Bucureşti experimentează, în prezent, o rată ridicată a disponibilităţii.

Piaţa spaţiilor comerciale din Bucureşti experimentează, în prezent, o rată ridicată a disponibilităţii.

Compania imobiliară DTZ Echinox se aşteaptă ca piaţa de retail, dependentă în mare măsură de factori cheie precum stabilitatea economică, încrederea consumatorilor sau accesul la credite bancare, să se revigoreze începând din a doua jumătate a acestui an, dar într-un ritm net inferior celui din anii trecuţi. Reprezentanţii companiei ne-au declarat că estimează o scădere a nivelului chiriilor şi în perioada următoare, dar care nu este abruptă şi care va culmina cu o stabilizare.

În ultimele 9-12 luni, chiriile pentru locaţiile premium de pe arterele comerciale principale ale Bucureştiului au înregistrat o scădere între 25% şi 35%, în timp ce chiriile pentru locaţiile semi-centrale şi periferice scăderea a marcat un record de 50%.

Piaţa spaţiilor comerciale din Bucureşti experimentează, în prezent, o rată ridicată a disponibilităţii, însă într-un grad semnificativ inferior comparativ cu centrele situate în oraşele secundare ale ţării, în Bucureşti cele mai afectate fiind noile dezvoltări localizate în zone descentralizate.

Rata de disponibilitate prentru spaţii premium în centrele comerciale cu operare stabilă din Bucureşti rămâne redusă, având în vedere tendinţa de reconvesie imediată a spaţiilor devenite vacante.

Suprafaţa netă închiriabilă de spaţii comerciale programată spre a fi livrată în 2010 este de 389.446 mp, ne-au mai spus oficialii DTZ Echinox. Aceasta reprezintă 31% din stocul total previzionat pentru sfârşitul anului 2009. Reprezentanţii companiei imobiliare ne-au explicat această situaţie prin faptul că majoritatea proiectelor de retail anunţate pentru 2010 sunt, de fapt, investiţii planificate iniţial pentru livrare în 2009, dar amâ-nate pe fondul dificultăţilor mediului economic. Este foarte probabil ca o parte din aceste proiecte să continue să fie amânate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional