Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Piata spatiilor industriale este propice pentru noi investitii

A.D. Piaţa Imobiliară /

Piata spatiilor industriale este propice pentru noi investitii

Anul 2013 a inceput bine pentru piata de spatii industriale. In prezent, in Bucuresti sunt in curs de dezvoltare in jur de 40.000 - 50.000 mp de spatii industriale. La acestia se adauga inca 100.000 mp in restul tarii, a precizat Marian Orzu, directorul departamentului industrial al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.

Anul acesta, compania H.Essers va construi un parc logistic de 30.000 mp langa Bucuresti, iar Alinso Group va extinde spatiile din Ploiesti West Park. De asemenea, incep sa fie atractive investitiile in spatii industriale in nord-estul tarii. Aici, Tester Group va construi 10.000 mp de spatii industriale pentru intreprinderi mici si mijlocii, utilizand inclusiv fonduri europene. Un alt dezvoltator ar putea realiza in regiune pana la 50.000 mp de spatii industriale. Aproape toate proiectele industriale din acest an vor fi construite la cerere.

In primul trimestru al anului au fost efectuate la nivelul tarii tranzactii insumand peste 100.000 mp de spatii industriale. In comparatie, in tot anul 2012 volumul tranzactiilor pe acest segment nu a depasit cu mult 130.000 mp.

"Anul 2013 se anunta a fi unul foarte activ pentru piata spatiilor industriale, intrucat ajunge la final o mare parte din contractele semnate de companii in 2007", a declarat Razvan Iorgu, director general CBRE Romania.

CBRE a intermediat in trimestul I tranzactii insumand 65.000 mp sau aproape 80% din numarul de tranzactii efectuate prin intermediul companiilor de consultanta imobiliara (83.000 mp). CBRE a efectuat in acest interval o tranzactie record, vizand inchirierea a 45.000 mp in Europolis Logistic Park Bucuresti, proiect detinut de CA IMMO. La aceasta se adauga trei tranzactii de peste 5.000 mp incheiate in Europolis Logistic Park, Ploiesti West Park si WDP Brasov.

Cele mai multe tranzactii la inceput de an au vizat relocarea, extinderea si renegocierea contractelor existente. Cererea se axeaza in principal pe spatii cu suprafete cuprinse intre 1.000 si 5.000 mp.

"In 2013 ne asteptam la o crestere a cererii pe fondul stabilitatii politice si economice", a afirmat Marian Orzu.

Chiria prime (n.r. pentru cele mai bune spatii) s-a situat in primul trimestru din 2013 in jurul valorii de 3,9 euro pe mp pe luna, in scadere de la media de 4,1 euro pe mp, in 2012. In prezent, rata de neocupare este de 10% in Bucuresti, dintr-un total de aproximativ un milion mp de spatii industriale. Spatiile disponibile au suprafete relativ mici, pana in 12.000 mp, a adaugat Marian Orzu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional