În Municipiul Piatra Neamţ cele mai multe locuinţe se construiesc în zonele aferente străzilor Fermelor, Apusului şi în zona Sărata. La jumătatea lunii septembrie, erau în execuţie aproximativ 120 de locuinţe individuale şi complexul de 12 locuinţe colective, cu regim de înălţime subsol + parter + etaj + mansardă, pe strada M. Stamatin. Investitorul este SC Andos SRL.
Primăria Municipiului Piatra Neamţ a eliberat un număr de 38 de autorizaţii de construire pentru locuinţe în perioada ianuarie - august 2010, comparativ cu 62 în perioada similară a anului trecut. În 2009 au fost eliberate în total 100 de autorizaţii de construire pentru locuinţe. Anul trecut au fost finalizate, prin procese verbale încheiate la terminarea lucrărilor de construire, 83 de locuinţe individuale.
Locuinţele individuale autorizate în 2010 au, în general, regimul de înăltime parter + un etaj, o suprafaţă construită de 175 mp şi structura de rezistenţă din zidărie portantă de cărămidă.
Cele mai mari investiţii imobiliare în construcţii de locuinţe din Piatra Neamţ sunt:
- în 2009 - ansamblul de 30 de locuinţe sociale P+1E în localitatea componenta Văleni, investitor Municipiul Piatra Neamţ,
- în 2010 - Complexul de 12 locuinte colective S+P+E+M, Strada M. Stamatin, investitor SC Andos SRL
În 2009 şi în 2010 au fost eliberate puţine autorizaţii de construire pentru spaţii industriale, centre comerciale, modernizarea unui hotel şi modernizarea unui depozit de combustibili.
Cele mai mari investiţii autorizate sunt: spaţiul comercial Supermarket - investitor SC "Publiserv" SRL, spaţiu comercial - investitor Apopii Mihai, Depozit de combustibili modernizat - investitor SC "Petrom" SA, modernizarea Hotelului Central.
Nu există solicitări de la investitori pentru înregistrarea sistărilor sau conservărilor de şantiere pentru lucrări în execuţie.
Zona turistică din Piatra Neamţ are statut de staţiune turistică
Potrivit primarului Municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, din vara acestui an, zona turistică a Municipiului Piatra Neamţ are statutul de staţiune turistică de interes naţional conform Hotărârii Guvernului României nr. 511/ iunie 2010.
Ca urmare a acestui statut, dezvoltarea urbanistică va fi orientată pe câteva direcţii principale:
- îmbunătăţirea cadrului construit al zonelor de locuinţe - prin extinderi şi dotări pentru servicii publice, reamenajarea spaţiilor publice pentru locuitori şi pentru turişti.
- îmbunătăţirea cadrului construit al zonei centrale istorice protejate Curtea Domnească a lui Ştefan cel Mare - prin restaurare, reconfigurare cu o piaţă şi un pasaj subteran.
- amenajarea complexă a Pârâului Cuejdiu - prin acoperirea parţială în zona centrală pentru realizarea de parcări şi dotări publice.
- continuarea realizării de dotări turistice, agrement şi sportive (înafara celor existente - Bază de ski de pe Dealul Cozla cu pârtie şi telescaun, Telecabina, Ştrandul municipal), complex cu dotări pentru cazare şi alimentaţie publică pe Dealul Cozla, dotări pentru sporturi şi agrement în timpul verii pe Dealul Cozla, dotări aferente drumeţiilor, vizionării panoramice, complexe culturale şi etnografice, accese cu telecabine pe Dealurile Pietricica, Cîrloman şi Cernegura, dezvoltarea Ştrandului municipal cu un Aqua Park, realizarea unui centru sportiv nautic pe Lacul artificial Bâtca Doamnei, hoteluri de 3 şi 4 stele, spaţii pentru cazare şi alimentaţie publică în municipiu.
Limitările în dezvoltarea urbanistică a Municipiului Piatra Neamţ sunt date de aşezarea geografică între dealurile Cozla, Pietricica, Cârloman şi Cernuga, lipsa unei autostrăzi de legătură între Moldova şi Transilvania, reţeaua de drumuri naţionale existente minimală, calea ferată subdimensionată cu o singură linie, lipsa unui aeroport, nerezolvarea protecţiei malurilor râului Bistriţa, necunoaşterea intenţiilor de construire şi refuncţionalizare a actualilor proprietari ai terenurilor fostelor zone industriale, existenţa unor localităţi componente insuficient dotate şi echipate cu utilităţi.