Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

"Piraeus Bank" vrea să vândă, în trei ani, apartamentele din "Seasons Residence"

Piaţa Imobiliară /

"Piraeus Bank" vrea să vândă, în trei ani, apartamentele din "Seasons Residence"

Reporter: Stimată doamnă Ancuţa Căilean, cum s-au putut mobiliza fonduri pentru o investiţie imobiliară, când sectorul construcţiilor nu traversează cea mai fericită perioadă? Cu ce argumente? Aţi avut alternativă la recuperarea banilor?

Ancuţa Căilean: Atunci când vorbim de investiţii imobiliare, sis-temul bancar are un rol principal, fiind pentru multe proiecte creditor majoritar. Este foarte important să găsim un echilibru pentru investiţiile afectate de criza globală ce a atins România la sfârşitul anului 2008 şi care încă se resimte pe piaţa imobiliară. E păcat că o serie de proiecte imobiliare care ar fi putut ajuta economia românească nu au mai putut fi continuate.

Decizia Piraeus Bank de a finanţa proiectul Seasons Residence este foar-te bine gândită, iar studiile de fezabilitate (tehnice şi comerciale) de specialitate au susţinut ideea finalizării proiectului.

Pe de-o parte, dorim să recuperăm resursele financiare acordate dezvoltatorului, pe de altă parte, încă de la început ne-am propus să rezolvăm pozitiv problemele clienţilor care au plătit avans pentru apartamentele care urmau a fi terminate. Credem că această decizie contribuie la susţinerea şi antrenarea pieţei construcţiilor, generând curaj, încredere şi unicitate.

Reporter: În cât timp estimaţi că veţi reuşi să vindeţi/închiriaţi toate locuinţele?

Ancuţa Căilean: Situat pe drumul spre Poiana Braşov, Seasons Residence se întinde pe o suprafaţă de 12.000 mp şi cuprinde 6 clădiri ce găzduiesc o varietate foarte mare de locuinţe, de la studiouri la apartamente. Terasele de până la 100 mp invită fiecare proprietar să se bucure de natura înconjurătoare.

Având în vedere toate aceste caracteristici ale proiectului, dezvoltarea urbanistică a Braşovului precum şi evenimentele locale (ex. programul competiţional pentru Olimpiada de iarnă de tineret), estimăm că perioada necesară vânzării apartamentelor este de aproximativ de 3 ani.

Reporter: Cum va arăta ansamblul rezidenţial (câte apartamente, ce tip de apartamente, ce facilităţi va avea etc.)?

Ancuţa Căilean: Vom livra 6 blocuri ce generează 146 de apartamente cu 1, 2, 3 sau 4, camere şi suprafeţe cuprinse între 60 şi 160 mp construiţi, precum şi locuri subterane de parcare.

Am reproiectat una dintre clădiri, pentru a putea oferi mai multe apartamente de 1 şi 2 camere.

Reporter: Câte din pre-contractele încheiate iniţial pentru vânzarea apartamentelor au fost refăcute? Viitorii proprietari au fost despăgubiţi în vreun fel pentru întârzierea finalizării ansamblului?

Ancuţa Căilean: O bună parte din raţionamentul care a stat la baza deciziei de a continua acest proiect i-a avut în vedere pe clienţii care au plătit deja un avans. Deşi în baza dis-poziţiilor legale în materie de faliment, vânzarea proiectului ar fi creat pentru potenţialul investitor dreptul de a nu ţine cont de aportul financiar al cumpărătorilor individuali, altfel spus, aceştia din urmă ar fi pierdut în totalitate suma plătită dezvoltatorului Gespi pentru apartamentele aflate în construcţie, prin preluarea de către Piraeus Bank cumpărătorilor li se recunosc sumele plătite de ei până în prezent, ca parte a preţului de achiziţie a apartamentelor şi acest aspect a fost reglementat legal prin încheierea de antecontracte individuale.

Reporter: Având în vedere că Piraeus Bank a acordat mai multe credite pe piaţa imobiliară înainte de criză, există posibilitatea să devină un fenomen preluarea unor proiecte începute şi intrate în faliment, care au fost creditate de bancă (ne puteţi oferi exemple în acest sens)?

Ancuţa Căilean: Aşa cum se vede şi din abordarea acestui proiect, Piraeus Bank are capacitatea, expertiza şi resursele necesare pentru a ges-tiona cu succes diferite situaţii. Decizia de a aplica astfel de soluţii este însă personalizată, în funcţie de fiecare proiect în parte, ea nu poate fi transformată într-un trend.

Reporter: Credeţi că, dacă în func-ţia pe care o deţineţi s-ar fi aflat un bărbat, ar fi avut o determinare asemănătoare cu a dumneavoastră în managementul şi finalizarea acestui proiect? Există vreun accent feminin în această privinţă?

Ancuţa Căilean: În general, se consideră că pregătirea mea profesională este mai degrabă potrivită bărbaţilor însă, provenind dintr-o familie de ingineri care m-au familiarizat cu şantierele, eu am dobândit o altă pespectivă asupra implicării în managementul şi dezvoltarea construcţiilor. Astfel, mi-a fost uşor să-mi aleg calea şi să nu-mi fie teamă să iau decizii grele, să lupt cu îndârjire pentru alegerea făcută. Şi sunt mândră acum, când trec pe lângă proiecte la finalizarea cărora ştiu că am contribuit, asemenea unei mame care îşi vede copilul ajuns la maturitate.

Am o experienţă de mai bine de 10 ani în dezvoltarea şi managementul proiectelor şi în analiză financiară/ evaluări (sunt membru Royal Institution of Chartred Surveyours)/ brokeraj imobiliar, TDDs.

"Situat pe drumul spre Poiana Braşov, Seasons Residence se întinde pe o suprafaţă de 12.000 mp şi cuprinde 6 clădiri ce găzduiesc o varietate foarte mare de locuinţe, de la studiouri la apartamente".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional