Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Plasamentele imobiliare au crescut in primul trimestru

A.D. Piaţa Imobiliară /

Cristian Ustinescu, directorul departamentului de Investitii din cadrul DTZ Echinox

Cristian Ustinescu, directorul departamentului de Investitii din cadrul DTZ Echinox

Tranzactiile imobiliare de tip "investment" (n.r. achizitia de cladiri finalizate ca plasament) au insumat in primul trimestru al anului curent 116 milioane de euro la nivel national, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unei analize efectuate de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

"Pe fondul unei activitati investitionale crescute inregistrate in primul trimestru al anului, ne asteptam la o crestere usoara a volumului investitiilor pana la sfarsitul lui 2013, care sa depaseasca 300 mil de euro", a declarat Cristian Ustinescu, directorul departamentului de Investitii din cadrul DTZ Echinox.

In 2012 volumul total al investitiilor a atins o valoare comparabila, respectiv 299 milioane de euro, fara a include insa valoarea tranzactiilor care nu au fost facute publice.

In primul trimestru din 2013, sectorul de birouri a reprezentat 65,7% din volumul total al tranzactiilor, urmat de spatiile de retail cu 21,4%. Activitatea pe acest palier a fost marcata de achizitionarea de catre fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a cladirii de birouri Lakeview (25.500 mp suprafata inchiriabila), achizitia unei participatii de 50% in opt parcuri de retail de catre Mitiska Ventures (totalizand 32.000 mp inchiriabili, in orase secundare), cumpararea Nova Building de catre cel mai important chirias al sau, Banca Italo-Romena si diverse achizitii facute de grupul controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, constand in active neperformante, din care cea mai semnificativa este Cathedral Plaza (cladire de birouri vacanta, avand 12.500 mp, aflata in litigiu).

Randamentul (Yield) a ramas la aceeasi valoare inregistrata in primul trimestru al anului trecut, respectiv in jur de 8,5% pentru cladirile de birouri si centrele comerciala de categorie "prime" (n.r. amplasate in cele mai bune locatii) si in jur de 10,5% pentru centrele logistice "prime".

Spre deosebire de anii trecuti, se manifesta o tendinta accentuata a bancilor de a plasa in piata, la preturi atractive, garantii imobiliare ale unor credite neperformante, remarca Cristian Ustinescu.

DTZ Echinox anticipeaza mentinerea unei atitudini rezervate a investitorilor si dezvoltatorilor in asumarea riscurilor si orientarea acestora exclusiv catre produse din locatii de top. Cele mai cautate active din punct de vedere investitional vor urma tendinta internationala de concentrare asupra produselor "prime" de retail si, secundar, asupra cladirilor de birouri ce dispun de chiriasi solvabili, securizati pe termen lung.

In contextul unui mediu economic volatil, pe termen scurt si mediu este imporababila intrarea pe piata romaneasca a unor noi investitori importanti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional