Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Ponta: "Samsarii de imobile naţionalizate, impozitaţi cu 85%"

A.A. Piaţa Imobiliară /

Ponta: "Samsarii de imobile naţionalizate, impozitaţi cu 85%"

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că proiectul privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist va fi conturat pe trei principii, referitoare la faptul că restituirile în bani se vor face pe 7 ani, clădirile retrocedate îşi vor păstra 20 de ani destinaţia actuală, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%.

Potrivit premierului, foştii proprietari de imobile naţionalizate au primit mai puţini bani decât "samsarii" care cesionează drepturile litigioase.

Victor Ponta a arătat că un număr de 26.000 proprietari sau urmaşi ai acestora au primit până în prezent circa 6,5 miliarde lei, în timp ce o mie de cesionari de drepturi litigioa-se au primit 8 miliarde lei: "Noi avem o obligaţie, pe care o înţelegem, de a restitui către proprietari şi urmaşi ceea ce le-a luat statul comunist în urmă cu 70 ani, dar nu avem o obligaţie faţă de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu îi numesc «samsari», pentru că aşa sunt cunos-cuţi cei care găsesc moştenitori, produc, găsesc tot felul de documente... Ideile bune s-au transformat tot în afaceri pentru cei care nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu 70 ani. Din acest punct de vedere, este constituţional un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmaşi, ci sunt cesionari de drepturi litigioase. 15% dintr-un business este un profit corect", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Domnia sa a afirmat că aceşti samsari au "oameni ai lor în Parlamentul României", iar unul dintre ei este "un fost prim-ministru" şi alţi "parlamentari sponsorizaţi" care au depus un proiect de lege exact pentru cumpărătorii de drepturi litigioase.

Premierul s-a referit la Mihai Răzvan Ungureanu, care susţine un proiect alternativ, pentru legea retrocedărilor, după ce, în mandatul său de prim ministru, a propus plafonarea despăgubirilor la 15%.

Ponta se va asigura, prin discuţii cu CEDO, că soluţia Guvernului nu va genera noi procese

Proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate va fi transmis şi Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru un punct de vedere.

Potrivit premierului, primele mesaje primite în mod informal din partea Curţii au fost pozitive.

Reprezentanţii Biroului de presă CEDO ne-au transmis că nu pot comenta asupra proiectului de lege.

Premierul a arătat că prin discuţii cu CEDO se va asigura că soluţia Guvernului nu va genera în continuare un număr important de dosare pe rolul acestei instanţe.

Din cauza numărului mare de procese, Guvernul a fost obligat de CEDO să modifice legea retrocedărilor şi trebuie să se conformeze până în luna mai, după ce a obţinut o extindere cu nouă luni a termenului prevăzut iniţial pentru vara trecută.

Foştii proprietari ai caselor naţionalizate vor fi despăgubiţi preponderent în natură, potrivit proiectului noii legi. Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.

Ponta: "Diavolul se va ascunde în detaliile de implementare a noii legi pentru imobile naţionalizate"

Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor implicaţi să lucreze în continuare la procedurile tehnice de implementare a noii legi privind acordarea despăgubirilor pentru imobile naţionalizate, atenţionând că "diavolul se va ascunde" în detaliile de aplicare.

"S-a lucrat foarte mult şi se va lucra în continuare la partea tehnică, cum facem procedurile, în cât timp. Pe partea de implementare va trebui să fim foarte atenţi, pentru că acolo sunt întotodeauna o mulţime de probleme, de la comisiile locale până la ANRP, Agenţia Domeniilor Statului, de unde vom disponibiliza terenuri pentru a se da în echivalent. Deci, diavolul se va ascunde în detaliile de implementare, însă principiile cred că sunt corecte", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Nu se vor mai putea depune noi cereri de revendicare a imobilelor naţionalizate

Statul nu va mai accepta depunerea de noi cereri pentru retrocedarea imobilelor naţionalizate în perioada regimului comunist, deoarece persoanele în drept au avut timp 23 ani să înainteze astfel de revendicări, consideră premierul Victor Ponta.

Crin Antonescu: "Ideea Fondului Proprietatea 2 nu a fost acceptată în USL"

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că în cadrul USL nu a fost acceptată ideea înfiinţării unui Fond Proprietatea 2, fiind totodată imaginate mai multe scenarii în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor.

Declaraţia a venit după ce Călin Popescu Tăriceanu a lansat această idee.

"Pot să vă asigur atât în ce priveşte PSD, cât şi PNL şi PC, UNPR am încercat să facem o formulă pe care Guvernul să o asume, în care să se ţină cont de interesele legitime ale proprietarilor, de interesele şi posibilităţile bugetului naţional, deci de toţi contribuabilii şi de asemenea de tot ceea ce este rezonabil, principial şi posibil practic să se facă", a spus Antonescu.

Foştii proprietari: Legea este nedreaptă

Noua lege a retrocedărilor este percepută ca o lege nedreaptă care anulează fie drepturi câştigate parţial, fie orice speranţă de despăgubire justă având în vedere ca introduce sistemul de acordare de puncte cu obligativitatea de a le valorifica prin licitaţii publice, transmit Asociaţiile de foşti proprietari premierului Victor Ponta.

"Noua lege nu ţine seama de vârsta şi categoriile sociale ale persoanelor îndreptăţite la beneficiul legii, este percepută ca o lege care se va aplica post mortem, datorită duratei foarte mari de rezolvare a cererilor de retrocedare/despăgubire a bunului pierdut în perioada comunistă", se arată într-o scrisoare semnată de cinci Asociaţii, adresată premierului.

Noua lege dă senzaţia unei mentalităţi comuniste, conform căreia "proprietatea este un moft" cum a spus în public fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, în anul 1995 şi în anul 2001, mai consideră foştii proprietari.

Ungureanu: "Proiectul privind despăgubirile, un talmeş-balmeş de principii; e posibil să atacăm la CC"

Preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, miercuri, că proiectul privind despăgubirea proprietarilor, pentru care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea, este "o lege făcută pe genunchi" şi "un talmeş-balmeş de principii", precizând că partidul său ar putea să atace legea la CC.

"Guvernul vine cu o lege făcută pe genunchi, care e un talmeş-balmeş de principii şi reguli metodologice, făcute neprofesionist, care, în loc să clarifice, o să facă mai neclare procedurile de restituire a proprietăţilor. Vom folosi toate mijloacele parlamentare de care dispunem în mod legal, la dezbaterea în comisii, inclusiv, după angajarea procedurii de vot, în funcţie de textul care iese, să putem ataca la Curtea Constituţională. De altfel, am detectat numeroase încălcări ale Constituţiei în proiectul actual, dar să sperăm că după dezbatere va fi un text mai bun", a spus Mihai Răzvan Ungureanu, într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

El a criticat proiectul de lege pe care vrea să-şi asume răspunderea în Parlament, arătând că acest proiect de lege amână despăgubirile după 2017 şi că legea propusă de Executiv "este o lege a restituirii în cimitir", "care acţionează post-mortem".

Mihai Răzvan Ungureanu a mai spus că face apel la premierul Ponta să ţină cont de auditul pe care ANRMAP l-a făcut în urmă cu un an pe tema proprietăţilor şi a apreciat că în raportul MCV se făcea referire la măsurile reparatorii privind proprietatea.

Mihai Răzvan Ungureanu a criticat faptul că nu există o dezbatere publică privind proiectul de lege pentru care Guvernul vrea asumarea răspunderii şi s-a arătat preocupat de "câţi dintre baronii locali" din PSD s-au îmbogăţit pe seama afacerilor imobiliare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional