Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Posibil record al livrărilor pe piaţa birourilor din Bucureşti, în 2019

Piaţa Imobiliară /

Posibil record al livrărilor pe piaţa birourilor din Bucureşti, în 2019
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa birourilor din Bucureşti ar putea avea, în 2019, un an record în ceea ce priveşte livrările, cu condiţia ca toate proiectele anunţate să fie finalizate la timp, scenariu în care pe piaţa de profil ar intra spaţii noi cu o suprafaţă de circa 377.000 de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imo­biliară Cushman & Wakefield Echinox.

    Acestea subliniază că, în prima jumătate a anului în curs, au fost livrate spaţii cu o suprafaţă de circa 128.000 de metri pătraţi, constând în clădirile Renault Bucharest Connected, The Mark, Oregon Park C, The Bridge II, Office 1 şi Mihai Eminescu Offices.

    În cea de-a doua jumătate a lui 2019, volumul livrat ar putea fi dublu, anunţă specialiştii citaţi, precizând că cele mai importante proiecte a căror livrare este anunţată sunt Business Garden (41.000 mp), Ana Tower (41.000 mp), Expo Business Park (38.000 mp), Globalworth Campus III (35.000 mp), The Light I (23.000 mp), Timpuri Noi Square 1b (20.000 mp) şi Equilibrium I (19.000 mp), alături de o serie de alte imobile de dimensiuni mai mici.

    Istoric, cel mai bun an pentru piaţa locală a birourilor ca nivel de livrări a fost 2009, când dezvoltatorii au oferit spaţii noi cu o suprafaţă de circa 322.000 mp, după un an 2008 de asemenea foarte bun, cu livrări de peste 300.000 de metri pătraţi. Cele mai mari proiecte livrate în 2009 au fost BOC, Global City Business Park, Floreasca Business Park şi Cubic Center, într-o perioadă în care dezvoltatorii erau activi în special în zona Pipera, iar dezvoltarea hub-ului Floreasca - Barbu Văcărescu era la început.

    Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency Cushman & Wakefield Echinox, subliniază: "Livrările din anul 2019 vin după doi ani cu o cerere consistentă, dar cu un nivel scăzut al livrărilor: în 2017 au fost finalizate proiecte cu o suprafaţă de 138.000 mp, iar în 2018 dezvoltatorii au livrat 145.000 de metri pătraţi. Noile proiecte au reuşit să îşi securizeze din timp chiriaşi ancoră importanţi, precum grupurile financiare ING, Erste-BCR, Allianz sau firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers, într-o piaţă extrem de dinamică, în care cererea este la un nivel record. Ţinând cont de clădirile aflate în plin proces de livrare, putem spune că stocul de birouri din Bucureşti a atins pragul de 3 milioane de metri pătraţi, dintre care 1 milion de metri pătraţi a fost construit în perioada 2014-2019".

    În prima jumătate a anului au fost tranzacţionate spaţii cu o suprafaţă de 196.000 de metri pătraţi, în Bucureşti, în creştere cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pre-închirierile având o pondere de 44% din acest total. Cele mai mari tranzacţii încheiate au fost semnate de Ericsson (16.000 mp în West Gate), eMag (15.000 mp în Swan Office Park), ING Tech (13.000 mp în Dacia One) şi Allianz (9.000 mp în Globalworth Campus).

    În intervalul analizat s-a constatat şi o uşoară creştere a chiriilor de referinţă pentru spaţiile de birouri din CBD, unde clădirile premium se închiriază la un nivel cuprins între 17,5 şi 19 euro/mp/lună, în timp ce în zona Centru-Nord acestea ajung la valori de 15,5-17 euro/mp/lună.

    În total, până la finalul anului, vor fi finalizate în Bucureşti noi proiecte de birouri, ce însumează aproximativ 175.000 mp, ne-a transmis Vlad Săftoiu, Research Analyst Cushman & Wakefield Echinox.

    În principalele oraşe regionale (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov), acest preţ variază între 11 şi 15 euro/mp/lună. Cu privire la spaţiile de retail modern, chiria unei unităţi de 100 mp situată la parterul unui centru comercial din Bucureşti variază între 80 şi 100 euro/mp/lună, în vreme ce în oraşele regionale poate atinge nivelul de 37-42 euro/mp/lună.

    Alexandru David, Research Analyst JLL România, ne-a precizat: "De exemplu, tranzacţiile totale de închiriere pentru spaţii de birouri în Bucureşti au crescut în această perioadă cu aproape 60% faţă de primul semestru din 2018, de la 137,000 mp la 218,000 mp.

    Pe segmentul de spaţii de birouri din Bucureşti, în primul semestru din 2019 au fost livraţi aproape 180.000 mp. În comparaţie, în tot anul 2018 au fost finalizaţi 142.000 mp. Astfel, la sfârşitul primului semestru din 2019, stocul de clădiri moderne de birouri din Bucureşti a ajuns la aproximativ 2.843.000 mp.

    Atât în privinţa pieţei de birouri, cât şi cea industrială ne aşteptăm la o evoluţie foarte bună şi în al doilea semestru al anului, la un nivel comparabil cu primul semestru.

    Pe segmentul de spaţii de birouri raportul cerere-ofertă este relativ echilibrat. Clădirile care au fost livrate în prima jumătate a anului sunt ocupate în proporţie de circa 90%".

    Chiriile medii în centrele comerciale prime (cele mai bune proiecte) din Bucureşti sunt de circa 75 de euro pe mp pe lună.

    Pentru clădirile de birouri din Bucureşti, chiriile variază de la 7 la 18,5 euro lunar, în funcţie de zonă, calitatea şi vechimea clădirii.

    Pe segmentul de clădiri de birouri valoarea medie a investiţiilor raportate în piaţă (achiziţii de clădiri finalizate) a fost de aproximativ 21,5 milioane euro, în prima jumătate a anului 2019, dar cu un ecart foarte mare, de la 2,5 la 125 milioane euro.

    Atât că număr de tranzacţii, cât şi ca valoare a investiţiilor, segmentul de birouri a fost cel mai atractiv în prima jumătate a anului curent".

    Colliers: "Bucureştiul - cea mai dinamică piaţă de birouri dintre capitalele ECE"

    Bucureştiul a fost cea mai dinamică piaţă de birouri dintre capitalele din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit reprezentanţilor Colliers. Aceştia subliniază că noile clădiri au avut un grad bun de ocupare la livrare - în medie de 75-80%.

    Cererea totală de închiriere de spaţii moderne de birouri a fost de 188.000 mp în perioada ianuarie-iunie, cel mai bun prim semes­tru din perioada post-criză. Totuşi, relocările din alte clădiri de birouri moderne (stoc competitiv) s-au ridicat la 86.000 mp, iar cererea nouă a scăzut la 49.000 mp. Rata de neocupare a crescut marginal, la 10% la final de iunie 2019 faţă de 9,5% la sfârşitul anului trecut şi 9% în aceeaşi lună din 2018. În acelaşi timp, pieţele regionale principale de birouri - unde cererea totală aproape s-a dublat la 30.000 mp - înregistrează rate de neocupare mai scăzute. În Iaşi, aproape că nu există spaţii de birouri moderne libere, în timp ce în Cluj-Napoca, rata e sub 10%. "Piaţa de birouri din Bucureşti îşi păstrează dinamismul, în condiţiile în care alţi 150.000 mp de spaţii de birouri vor fi inauguraţi în al doilea semestru al anului şi peste 230.000 mp în 2020. Ne aşteptăm ca rata de neocupare să continue să urce treptat spre 13%, însă impactul relocărilor se face simţit cu întârziere, având în vedere că majoritatea aces­tora sunt pre-închirieri, iar unele vor avea loc inclusiv în 2020- 2021", a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers In­ternational Romania.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional