Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Preturile apartamentelor au atins pragul minim

I.D. Piaţa Imobiliară /

Preturile apartamentelor au atins pragul minim

Pretul mediu cerut la nivel national pentru un metru patrat util de apartament a scazut pentru prima oara de la inceputul crizei sub 1000 euro la sfarsitul acestui an, potrivit un comunicat remis de portalul Imobiliare.ro.

Valoarea medie pentru luna decembrie, 991 euro/mp util, este cu 3,2% mai mica decat cea a inregistrata in luna anterioara.

Cea mai mare scadere la nivelul celor mai mari orase din tara in 2011 a fost inregistrata in Cluj-Napoca (-4,5%), iar cea mai mare crestere in Timisoara (+2,9%).

Cele mai mari preturi in aprilie, cele mai mici in decembrie

in comparatie cu sfarsitul anului 2010 cand pretul mediu se ridica la valoarea de 1.033 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 4,1% mai mici.

Anul trecut luna cu cele mai mari preturi la apartamente a fost aprilie, sub influenta cresterilor inregistrate in primavara, pentru ca finalul de an sa aduca cele mai mici valori pe segmentul rezidential.

"2011 a fost un an diferit de cei anteriori prin faptul ca a adus o stabilitate relativa pe piata, in ciuda oscilatiilor lunare. Daca in 2009 si in 2010, la nivel national preturile au scazut cu aproximativ 21%, respectiv 16%, in ultimele 12 luni diferenta s-a redus simtitor, la doar 4,1%. Totusi, remarcabil este faptul ca pentru prima data de la inceputul crizei, indicele pretului cerut calculat la nivel national a coborat sub pragul de 1.000 euro/mp util, valoarea inregistrata in decembrie 2011 fiind cea mai mica din 2008 incoace", subliniaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Preturile din Cluj-Napoca si Constanta in scadere, Brasov si Timisoara in crestere

La Cluj-Napoca a fost inregistrata cea mai mare scadere a preturilor apartamentelor in 2011. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului a incheiat anul la o valoare medie de 948 euro/mp util, cu 0,3% mai mica decat in luna precedenta, dar cu 4,5% mai putin decat in urma cu 12 luni.

Totodata, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in Constanta a scazut usor in ultimele treizeci de zile, dar aceasta nu a impiedicat ca apartamentele de aici sa fie ceva mai scumpe la finalul lui 2011 fata de inceputul anului. Valoarea medie pentru luna decembrie este de 926 euro/mp util, in scadere cu 0,2% fata de luna precedenta, dar cu 0,8% mai mare decat in decembrie 2010.

Pe de alta parte preturile apartamentelor din Brasov au incheiat anul in crestere. Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in acest oras la finalul anului are o valoare de 859 euro/mp de suprafata utila, cu 0,8% mai mult decat in luna precedenta. in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele scoase la vanzare sunt cu 1,3% mai ieftine.

Contrar evolutiei din 2010, apartamentele scoase la vanzare in Timisoara s-au scumpit in 2011. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru ultima luna a anului a ajuns la 810 euro/mp util, cu 2,9% mai mult decat in urma cu 12 luni. Cea mai mica valoare a fost inregistrata in mai, cand proprietarii solicitau in medie 779 euro pentru un mp util, iar cea mai ridicata in iulie, 820 euro/mp util.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional