Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Preturile apartamentelor din tara s-au apreciat

I.D. Piaţa Imobiliară /

Preturile apartamentelor din tara s-au apreciat

Apartamentele noi si vechi din intreaga tara au inregistrat o usoara apreciere, de 0,5%, in luna februarie. In comparatie cu luna februarie 2012 diferenta este de 1,3%, potrivit unui studiu realizat de portalul Imobiliare.ro.

Trendul general crescator al preturilor consemnat luna trecuta a fost dictat, intr-o proportie insemnata, de scumpirile consemnate de locuintele din blocurile construite inainte de 1990. In ciuda discutiilor legate de lansarea programului Noua Casa, care ar urma sa scoata apartamentele vechi din cursa finantarilor co-garantate de catre stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arata deloc dispusi sa-si reduca pretentiile, apreciaza reprezentatii Imobiliare.ro.

Capitala, este singurul oras in care pretul mediu a scazut cu 1,5%

In Capitala, pretul mediu al apartamentelor a atins valoarea de 1.099 de euro pe mp, cu 1,5% mai putin decat in ianuarie si cu 4,3% mai putin decat in februarie 2012. Bucurestiul este singurul oras in care apartamentele vechi nu s-au scumpit in ultima luna, pretul mediu cerut pe acest segment mentinandu-se la nivelul atins in luna ianuarie, respectiv 1.020 de euro pe mp util. Fata de perioada similara a anului precedent, valoarea actuala este cu 4,4% mai mica.

Pe segmentul apartamentelor noi din Capitala insa, in ultima luna a avut loc o scadere de 2%, de la 1.265 la 1.240 de euro pe mp util. Acest pret este cu 7,3% mai redus decat cel cerut in urma cu 12 luni.

Brasov, preturi constante

In Brasov, pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi si noi s-a mentinut constant in ultima luna. Valoarea acestuia a fost de 862 de euro pe mp, ceea ce marcheaza un avans de 0,5% fata de acum 12 luni. Locuintele construite inainte de 1990 s-au apreciat in februarie cu 0,6%, de la 843 la 848 de euro pe mp. Comparativ cu februarie 2012, nivelul actual este cu 0,9% mai mic. Pe de alta parte, pretul mediu cerut pentru apartamentele nou-construite a scazut cu 2,3% in ultima luna, de la 952 la 930 de euro pe mp. Brasovul este singurul oras in care apartamentele noi sunt mai scumpe acum decat anul trecut, diferenta fiind de 5,6%.

Cluj-Napoca, cea mai mare scumpire a locuintelor noi

In Cluj-Napoca, preturile locuintelor noi si vechi au consemnat un avans de 2,8% in ultima luna. Nivelul actual, de 905 euro pe mp, este cu 3,1% mai mic decat in februarie 2012. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a ajuns la finalul lunii trecute la 970 de euro pe mp, in crestere cu 0,8% fata de nivelul de 962 de euro pe mp atins in ianuarie. Spre comparatie, in perioada similara a anului trecut, locuintele de pe acest segment erau cu 0,8% mai ieftine. Pe de alta parte, Cluj-Napoca este orasul in care locuintele noi s-au scumpit cel mai mult in ultimele 28 de zile. Acestea au ajuns la o valoare medie de 856 de euro pe mp, cu 5,7% mai mult decat in februarie (808 euro pe mp), dar cu 2,6% mai putin decat in aceeasi perioada din 2012.

Constanta, apartamentele s-au scumpit cu 1%

In Constanta, apartamentele s-au scumpit in ultima luna cu 1%, pana la valoarea de 874 de euro pe mp, diferenta fata de februarie 2012 fiind de 4,7%, in scadere. Locuintele din blocurile vechi s-au apreciat in ultima luna cu 0,6%, de la 861 la 866 de euro pe mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul actual este cu 5,3% mai mic. Orasul de la malul marii este al doilea care a consemnat scumpiri si pe segmentul locuintelor noi. Preturile acestora au crescut in ultima luna cu 2,5%, de la 882 la 904 euro pe mp util. Diferenta fata de aceeasi perioada a anului trecut este de 2,9%, in scadere.

Timisoara, cel mai mare declin al preturilor apartamentelor noi

In Timisoara, preturile medii ale apartamentelor au consemnat in februarie un declin de 0,6%, pana la nivelul de 787 euro pe mp. Valoarea actuala este 4,1% mai redusa fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pretul mediu cerut pentru un apartament vechi a ajuns la 777 de euro pe mp, in crestere cu 0,8% fata de pragul de 771 de euro pe mp atins in ianuarie. Valoarea actuala este cu 3% mai mica decat in februarie 2011. La polul opus, orasul de pe Bega este cel care a consemnat cel mai mare declin al preturilor pe segmentul apartamentelor noi: 5,9% in ultimele 28 de zile, de la nivelul de 879 de euro consemnat in prima luna a anului. Pretul actual, de 827 de euro pe mp util, este cu 9% mai mic decat in urma cu 12 luni. Timisoara este, astfel, orasul in care apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult in ultimul an.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional