Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Preturile apartamentelor noi ar putea creste usor

A.D. Piaţa Imobiliară /

Preturile apartamentelor noi ar putea creste usor

Preturile de tranzactionare ale apartamentelor vechi in principalele orase ale tarii s-au redus in medie cu 2,5% in ultimul an, in timp ce preturile apartamentelor noi s-au diminuat cu 2% , potrivit unui studiu realizat de compania de evaluari DARIAN DRS.

Scaderile de pret ar putea continua si in 2013 in cazul apartamentelor vechi, avand in vedere conjunctura economica si planurile guvernamentale de a transforma programul "Prima Casa", in "Noua Casa". In schimb, preturile apartamentelor noi s-ar putea stabiliza, iar cele bine dimensionate si situate in zone cu infrastructura buna ar putea inregistra chiar usoare cresteri, considera Adrian Crivii, presedintele DARIAN.

Conform studiului, cele mai scumpe apartamente vechi din tara se afla in Bucuresti, acestea fiind tranzactionate in semestrul al doiela din 2012 la un pret mediu de 961 euro pe mp util, in scadere cu 2,3% fata de 2011. Capitala este urmata indeaproape de Cluj-Napoca, cu 959 euro pe mp util (-1,8% fata de 2011). Pe al treilea loc se afla Timisoara, cu un pret mediu de 875 de euro pe mp (-1,6).

Cele mai ieftine apartamente vechi din marile orase studiate de DARIAN se regasesc in Resita (452 euro pe mp util), Baia Mare (505 euro pe mp) si Alba Iulia (515 euro pe mp).

In cazul apartamentelor noi, cele mai mari preturi se regasesc tot in Bucuresti. Astfel, pretul mediu de tranzactionare pentru aceste proprietati era in a doua parte a anului 2012 de 1.141 euro pe mp suprafata construita, in scadere cu 5,2% comparativ cu semestrul I din 2011. Clasamentul este continuat de Cluj-Napoca, cu 984 euro pe mp (-0,4%). Pe locul al treilea se afla Iasiul, cu 945 euro pe mp (-1,7%).

Cele mai accesibile apartamente noi se regasesc in Baia Mare (563 euro pe mp suprafata construita), Satu Mare (574 euro pe mp) si Bistrita (581 euro pe mp).

In ceea ce priveste terenurile, preturile de tranzactionare s-au redus in medie in principalele orase din tara cu 8% in semestrul al doilea din 2012 comparativ cu perioada similara din 2011. In acelasi interval, preturile s-au redus in Capitala cu 4%, potrivit aceleiasi surse.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional