Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Preturile apartamentelor noi s-au redus semnificativ in ultimul an

I.D. Piaţa Imobiliară /

Preturile apartamentelor noi s-au redus semnificativ in ultimul an

Apartamentele noi din marile orase s-au ieftinit cu pana la 15% in ultimele 12 luni, in timp ce locuintele vechi s-au depreciat in acelasi interval cu maxim 6,6%. In acest context, preturile apartamentelor noi au ajuns sa fie similare cu cele percepute pentru unitatile vechi, releva o analiza realizata de portalul Imobiliare.ro.

Bucuresti

In Capitala, pretul mediu cerut pentru apartamente (noi si vechi) s-a redus in interval de un an de la 1.142 euro pe mp util la 1.055 euro pe mp util la sfarsitul lunii noiembrie.

Cel mai mare declin, de 9,5%, a fost consemnat pe segmentul apartamentelor noi. Acestea au ajuns la un pret mediu de 1.165 de euro pe metru patrat, fata de 1.288 euro pe metru patrat, in aceeasi perioada a anului trecut. Locuintele din blocurile vechi, pe de alta parte, s-au ieftinit cu 5,3%, de la 1.054 de euro, pana la 998 de euro pe metru patrat.

Brasov

Apartamentele s-au depreciat in 12 luni cu 4,8%, de la 859 de euro pe metru patrat, pana la 818 euro pe metru patrat. Pretentiile dezvoltatorilor din Brasov au scazut cu o marja-record de 15,1%, de la 950 de euro, pana la 807 euro pe metru patrat util. Locuintele din blocurile vechi, insa, au consemnat o scadere mult mai temperata, de 2,4%, de la 842 de euro pe metru patrat, pana la 822 de euro pe metru patrat, conform aceleiasi surse.

Cluj-Napoca

Preturile apartamentelor disponibile spre vanzare s-au diminuat cu 1,3% intr-un an, de la 917 euro, pana la 905 euro pe metru patrat util. Pretul cerut in prezent pentru apartamentele noi din oras este egal cu cel in urma cu un an, respectiv 847 de euro pe metru patrat, după un plus de 1,6% consemnat in noiembrie fata de octombrie. Pe de altă parte, pretentiile proprietarilor de apartamente vechi s-au majorat, acestia solicitand, in medie, 977 de euro pe metru patrat, cu 0,5% peste nivelul de 972 de euro pe metru patrat atins anul trecut.

Constanta

Preturile apartamentelor in orasul de la malul marii se situeaza in prezent la o valoare de 847 de euro pe metru patrat, cu 3% mai putin decat cea consemnata in perioada similara a anului trecut, respectiv 873 de euro pe metru patrat. Acum, locuintele noi sunt cu 1,1% mai scumpe decat in 2012, pretul mediu cerut de dezvoltatori situandu-se la 881 de euro pe metru patrat, fata de 871 de euro pe metru patrat, după un avans lunar de 1,4% consemnat in noiembrie 2013. La polul opus, pretentiile proprietarilor de apartamente vechi s-au diminuat cu 4,1% in 12 luni, de la 874 de euro, pana la 838 de euro pe metru patrat.

Iasi

Apartamentele scoase la vanzare s-au ieftinit cu 5,9% in ultimul an, de la 826 de euro pe metru patrat util, la 777 de euro pe metru patrat. De altfel, Iasiul detine recordul ieftinirilor pe segmentul locuintelor construite inainte de 1990; acestea costa, in medie, 747 de euro pe metru patrat, cu 6,6% sub nivelul de 800 de euro valabil cu un an in urma. Unitatile locative nou-construite au consemnat un declin de 3,2% in aceeasi perioada, de la 875 la 847 de euro pe metru patrat.

Timisoara

Orasul din vestul tarii este singurul dintre marile centre urbane analizate de Imobiliare.co in care pretul mediu cerut pentru locuintele vechi si noi a crescut in ultimul an, ajungand la 785 de euro pe metru patrat util, cu 1% mai mult decat valoarea de 777 de euro pe metru patrat, consemnata la inceputul iernii trecute. In ultimele 12 luni, doar vanzatorii de apartamente noi si-au diminuat pretentiile, cu o marja de 6,1%, de la 876 de euro, la 823 de euro pe metru patrat. In schimb, locuintele vechi s-au scumpit cu 2,2%, de la 762 de euro, la 779 de euro pe metru patrat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional