Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Preţurile apartamentelor vechi din Braşov cresc vertiginos în lipsa ofertei noi

F.A. Piaţa Imobiliară /

Preţurile apartamentelor vechi din Braşov cresc vertiginos în lipsa ofertei noi

În acest an, preţul de achiziţie a locuinţelor a crescut cu 20-50%. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu tranzacţiile, care s-au împuţinat. Bogdan Drăghici, reprezentantul agenţiei imobiliare "Imob Expert", ne-a indicat o scădere a tranzacţiilor între 20 şi 30%. "Ceea ce nu se tranzacţionează la apartamente, se regăseşte la terenuri, unde tranzacţiile au crescut cu 30-40%", a subliniat domnia sa. Braşovenii preferă să se orienteze spre case sau terenuri decât să cheltuie bani mulţi pe apartamente vechi.

Se estompează diferenţele de preţ între cartiere

Un fenomen de dată recentă este estomparea treptată a diferenţelor de preţ dintre cartiere. "Cumpărătorii nu se mai feresc de zonele marginale", ne-a precizat Paul Condurache, reprezentantul agenţiei "Jupiter". Cauza rezidă în unele investiţii făcute de municipalitate în ultimii doi ani, care au scurtat accesul către cartiere precum Bartolomeu Nord, Noua sau Tractorul.

Cele mai căutate cartiere sunt, bineînţeles, Centrul Civic şi Centrul Istoric (cu tot cu zona "Onix" de la capătul bulevardului Griviţei), urmate de cartierele Răcădău şi Astra (sau Steagu) - şi abia apoi cartierul Scriitorilor. Undeva mai spre mijlocul clasamentului se situează Florilor, Tractorul, Bartolomeu şi Noua. Mult mai puţin căutate sunt zonele încă rău famate ca Răsăritul şi Uzina 2 sau cele prea îndepărtate precum Rulmenul şi Triaj.

Un aspect interesant este şi faptul că urşii din Răcădău nu sperie pe nimeni. Mai mult decât atât, există numeroase cazuri de bucureşteni care şi-au cumpărat apartamente de vacanţă în zonă.

În topul tranzacţionării conduce cartierul Steagu, lucru explicabil şi datorită faptului că este cel mai întins din oraş. Dan Ştefan, reprezentantul "Villa Casa" ne-a explicat că se remarcă o orientare a pieţei către apartamentele din blocuri mai nou construite, date în folosinţă mai recent de 17 ani, pentru că imobile noi s-au finalizat prea puţine, în ciuda numeroaselor proiecte rezidenţiale care au fost demarate.

Piaţa aşteaptă nerăbdătoare noile proiecte

Piaţa imobiliară braşoveană aşteaptă, nerăbdătoare, noile locuinţe. Ca linie generală, la finele lunii august, preţul metrului pătrat construit se situa, în medie, între 1.200 şi 1.400 euro pentru imobilele mai noi de 20 de ani. Pentru blocurile mai vechi, costurile medii de achiziţie variază între 700 şi 1.000 euro/mp, în funcţie funcţie de zonă, etaj sau îmbunătăţiri.

Reprezentantul "Jupiter Imobiliare" ne-a declarat că circa 35% din cei care achiziţionează locuinţe se orien-tea-ză către apartamentele cu două camere, în jur de 30% - către garsoniere, 20-25% vor apartamente de trei camere, iar restul caută apartamente mai mari.

Preţuri piperate pentru garsoniere

Reprezentantul "Imob Expert" susţine că garsonierele reprezintă cele mai scumpe spaţii locative din punct de vedere al raportului preţ - suprafaţă. Până şi garsonierele confort III au ajuns să fie greu accesibile. Preţurile variază între 20.000 şi 30.000 euro. Cele mai mici garsoniere se află în cartiere precum Uzina 2, Bartolomeu - Lânii, Răsăritul şi Tractorul. Alte tipuri de garsoniere se găsesc în toate zonele Braşovului, cu valori cuprinse între 30.000 şi 50.000 euro. Cele mai scumpe astfel de locuinţe sunt în zonele centrale.

La închiriere, garsonierele costă între 100 şi 250 euro/lună.

Profit sporit din închirierea apartamentelor cu două camere

Spaţiile locative cu două camere se găsesc din belşug în special în cartierele Astra, Răcădău - Valea Cetăţii şi Florilor. Expertul "Jupiter Imobiliare" afirmă că în cartierul Florilor sunt cele mai ieftine astfel de spaţii, care nu se găsesc la preţuri mai mici de 50.000 euro. Preţul maximal la care ajung apartamentele de două camere din Braşov este de 90.000 euro, cost valabil pentru zona Onix. Dan Ştefan a avansat chiar preţul de 100.000 euro pentru aria dintre Onix şi centrul civic.

Situaţia se explică prin faptul că închirierea apartamentelor cu două camere a început să devină o afacere bună în Braşov. Chiria lunară începe de la 300 şi ajunge la 600 euro. Expertul "Vila Casa" a adăugat că, de regulă, apartamentele din case sunt cu 20% mai scumpe decât cele din blocuri atât pentru achiziţii, cât şi pentru chirii.

Apartamentele cu trei camere s-au scumpit spectaculos

Unul din cele mai spectaculoase salturi de preţ este înregistrat la apartamentele cu trei camere. La finele lunii august, costul de achiziţie varia între 60-70.000 şi 150.000 euro. Pentru cartiere precum Astra, deja preţul de vânzare începe de la 80.000 euro. Zonele precum Ovidiu, Ion Creangă, Iasomiei, Hajdeu, unde construcţiile beneficiază de spaţii aerisite, au o cotă de piaţă de 90-110.000 euro la astfel de apartamente. Maximul de 150.000 euro este atins tot în zona Onix. Tot la asemenea preţuri se mai găsesc apartamente în zone mai apropiate de Centrul Vechi, în părţile adiacente bulevardelor Iuliu Maniu, 15 Noiembrie şi Mihail Kogălniceanu. La închiriere, preţurile se situau, la finele lunii august, între 500 şi 800 euro/lună.

Cerere scăzută pentru apartamentele cu patru camere

Mai puţin căutate, din cauza preferinţei pentru case şi apartamente de trei camere, locuinţele cu patru camere sunt rar tranzacţionate. În principal, ele se găsesc în cartiere precum Tractorul, Bartolomeu, Craiter, Scriitorilor sau în case din Centrul Istoric. Preţul ridicat şi posibilitatea de achiziţiona o casă cu aceiaşi bani îndepărtează posibila clientelă. Dan Ştefan ne-a precizat că spaţiile locative cu patru camere sunt la un preţ cu 10% mai mare decât apartamentele de trei camere. Expertul "Jupiter Imobiliare" susţine că preţurile de vânzare variază între 85.000 şi 150.000 euro.

Case acceptabile ca preţ în localităţile limitrofe

Creşterea cererii pentru case îşi găseşte explicaţia atât în neplăcerile traiului în comun, precum şi în preţul ridicat al apartamentelor. Dan Ştefan ne-a declarat că pentru casele vechi preţul mediu al metrului pătrat construit este în jur de 1.500-1.600 euro. Vilele noi pot fi achiziţionate la preţuri medii situate în jur de 2.500 euro/mp. Astfel, cea mai ieftină casă nouă din Braşov costa, la finele lunii august, circa 200.000 de euro. Zona care oferă locuinţe la astfel de preţuri este cartierul Şchei (cu multe case mici şi înghesuite). Casele vechi, din chirpici, costă circa 120-130.000 euro.

Locuinţe individuale la preţuri acceptabile se mai găsesc în localităţile satelit ale municipiului: Ghimbav, Săcele, Cristian, Sânpetru, Stupini şi Hărman. Preţul pentru aceste zone începe de la 110-120.000 euro pentru o casă "la roşu".

Terenurile - segmentul imobiliar cel mai dinamic

Cel mai spectaculos segment imobiliar, cu cea mai mare dinamică a tranzacţiilor, este cel al terenurilor. În general, în municipiu, preţul metrului pătrat de teren este cuprins între 300 şi 1.000 euro, chiar 2.000 de euro pentru loturi în Centrul Civic, unde mai sunt puţine terenuri libere.

Expertul "Casa Villa" ne-a precizat că terenuri indus-triale intravilane în Braşov se mai găsesc în zona de nord, în prelungirea străzii Calea Feldioarei sau dincolo de Baumax, unde se poate cumpăra la 75-80 euro/mp. Pentru Calea Bucureşti, în zona complexurilor comerciale, preţurile ajungeau, la finele lunii august, la 400-500 euro/mp.

Terenurile pentru construcţia de blocuri costă între 900-1000 euro/mp, iar dacă sunt la periferie, unde pot fi ridicate doar case, loturile se vând cu 80-100 euro/mp.

Cea mai căutată arie şi cu potenţial constructiv ridicat este lângă noua şosea de centură pe direcţia Tărlungeni, unde există şi proiectul rezidenţial -"Raza Soarelui". Chiar şi terenurile din împrejurimi ajung adesea la 50-80 euro/mp. Dacă în zone satelitare precum Tărlungeni mai există posibilitatea de a achiziţiona terenuri la 1,5 euro/mp, în cazul suprafeţelor mari, de zeci de hectare, în Municipiul Braşov asemenea suprafeţe nu se mai găsesc la un preţ rezonabil. Tot în zonele învecinate Bra-şovului, arareori mai apar şi terenuri construibile pentru ansambluri rezidenţiale, care se pot cumpăra la 4-5 euro/mp.

Oferta scăzută de locuinţe noi de pe piaţa imobiliară braşoveană a dus la o creştere substanţială a preţurilor şi o relativă diminuare a tranzacţiilor. În ultimii ani, s-au finalizat foarte puţine construcţii, motiv pentru care preţurile apartamentelor vechi sunt în continuă creştere.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional