Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Preţurile terenurilor din Bistriţa au crescut cu 50%

F.A. Piaţa Imobiliară /

Preţurile terenurilor din Bistriţa au crescut cu 50%

Bistriţenii care lucrează în străinătate investesc masiv în piaţa imobiliară

Sumele mari de bani pe care persoanele plecate să lucreze în străinătate şi chiar dezvoltatorii străini le investesc în piaţa imobiliară din Bistriţa conduc la majorarea preţurilor pe toate segmentele, ne-a precizat Ioan Tiberiu Hotin, administratorul agenţiei imobiliare "Casa Noastră", din Bistriţa. Perioa-da în care preţurile imobilelor cresc cel mai mult este sezonul de vară, întrucât atunci vin în concediu românii care lucrează în străinătate.

Cel mai afectat domeniu este cel al terenurilor, preţurile lor crescând, în acest an, cu circa 50% faţă de anul trecut. Domnul Hotin ne-a menţionat că în centrul localităţii nu mai există aproape niciun teren de construcţie, cele mai multe parcele scoase la vânzare fiind amplasate la periferie. În zonele limitrofe ale municipiului, un metru pătrat de teren ajunge la circa 350 de euro/mp. Terenurile industriale sunt şi ele puţine, iar acestea costă aproximativ 150-200 de euro/mp.

Blocuri şi duplexuri noi în Bistriţa

O serie de investitori, majoritatea locali, au început să construiască blocuri de locuinţe (specialiştii în domeniu afirmă că în Bistriţa există circa zece blocuri noi) şi vile tip duplex (cu două apartamente). Acestea din urmă au regimuri de înălţime parter, etaj şi mansardă sau parter şi mansardă, beneficiază de garaj şi grădină, iar terenul aferent unui apartament este de 100 de metri pătraţi. Potrivit sursei citate, case noi se construiesc într-un procent mai redus, acest proces fiind, încă, la început. Foarte multe imobile sunt edificate în zonele periferice şi sunt prevăzute cu parter şi patru, respectiv opt etaje. Ultimele autorizaţii eliberate presupun construirea de clădiri cu regimul de înălţime parter, trei etaje şi mansardă.

Bistriţenii au foarte multă încredere în apartamentele vechi

Apartamentele vechi sunt foarte căutate de locuitorii din Bistriţa, care "au foarte multă încredere în acest tip de locuinţe", potrivit lui Tiberiu Hotin. Domnia sa ne-a precizat că şi pe acest segment preţurile au cunoscut o creştere uşoară, de 5-10%.

Referitor la valoarea la care au ajuns, în acest an, apartamentele din blocurile vechi, o garsonieră confort I costă între 60.000 şi 95.000 de lei, în timp ce o locuinţă cu două camere este comercializată, în funcţie de zonă, la 80.000-160.000 de lei. Totodată, apartamentele cu trei camere au preţuri de 130.000 până la 230.000 de lei.

La rândul său, Ioan Florin Breşfelian, de la "Nova Imobil", ne-a subliniat că un apartament cu două camere care, în urmă cu un an, costa 35.000 de euro, în 2007 este cumpărat cu circa 45.000 de euro. În acelaşi timp, o locuinţă veche cu trei camere, ce valora 50.000 de euro anul trecut, costă, în 2007, aproximativ 60.000 de euro.

Potrivit sursei citate, aceste preţuri vor mai creşte, încă, până la finalul anului în curs, cam tot cu circa 5-10%, datorită cererii mari din piaţă.

În Bistriţa nu se construiesc spaţii de birouri

Segmentul de birouri nu este dezvoltat în Bistriţa, susţine domnul Hotin, care crede că piaţa nu este, încă, pregătită pentru consolidarea acestui domeniu, neexistând nici cerere, nici ofertă. Preţul de închiriere a spaţiilor existente pentru afaceri se ridică la 150-200 de euro/mp/lună.

Referitor la preţurile la care sunt închiriate spaţiile comerciale din Bistriţa, aces-tea sunt foarte ridicate. Astfel, o suprafaţă de 30-40 de metri pătraţi costă, lunar, circa 1.000-1.200 de euro. Domnul Breşfelian ne-a spus că un metru pătrat de spaţiu comercial poate fi închiriat la preţul de 5-20 de euro/ mp/lună.

Pe piaţa locală au intrat lanţuri mari de supermaketuri, cum ar fi "Plus", "Kaufland", "Winmarkt" etc. În prezent, există o intenţie pentru construirea unui mall, printr-un parteneriat public-privat încheiat între primăria locală şi un investitor străin.

Administratorul "Nova Imobil" ne-a precizat că la ieşirea dinspre Bistriţa spre Bucureşti, în zona Kaufland, se află în construcţie două imobile cu func-ţiuni mixte. Astfel, la parter sunt amenajate spaţii comerciale, primul etaj este prevăzut cu birouri, în timp ce la etajele doi, trei şi patru sunt amplasate apartamente care vor fi vândute cu 800-1.000 de euro/mp, fără TVA. Investitorul este un cetăţean român care lucrează în străinătate.

Apartamentele noi din Bistriţa costă până la 1.100 de euro/mp

În majoritatea lor, ansamblurile noi au fost deja finalizate, multe fiind vândute încă din faza de proiect. Preţul noilor apartamente este cuprins între 600 şi 1.100 de euro/mp, în funcţie de zonă.

Administratorul agenţiei "Casa Noastră" ne-a precizat că o mare parte din apartamentele noi se vând, însă altele nu sunt atât de căutate, mult mai interesante pentru cumpărători fiind casele. Una dintre explicaţii este că preţul unei apartament de circa 100 de metri pătraţi este apropiat de valoarea unei case construită în cadrul vilelor tip duplex. O casă, nefinisată, costă între 60.000 şi 70.000 de euro, în timp ce o astfel de locuinţă la cheie ajunge la 80.000-110.000 de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional