Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Preturile terenurilor vor continua sa creasca pe termen mediu

I.D. Piaţa Imobiliară /

Preturile terenurilor vor continua sa creasca pe termen mediu

Pretul terenurilor agricole in localitati cheie din Romania ar putea inregistra cresteri de pana la 20%, fata de media pietei, pana in 2012, potrivit unui studiu realizat de consultantul imobiliar DTZ Echinox.

Mai mult, luand in considerare interesul sustinut pentru astfel de achizitii, se estimeaza ca tranzactiile cu terenurile agricole sunt de natura sa reprezinte peste 50% din totalul tranzactiilor importante cu terenuri, care se asteapta sa fie inchise in acest an, a precizat Marius Grigorica, Senior Business Analyst, DTZ Echinox.

Investitorii se asteapta sa beneficieze tot mai mult de pe urma investitiilor in sectorul agricol pe termen mediu si lung, intrucat cererea de alimente si alte produse agricole va creste in continuare. Indexul Pretului Alimentelor, monitorizat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (Food and Agriculture Organisation) a crescut cu 68% intre februarie 2009 si aprilie 2011, majorandu-se in ianuarie 2011 peste maximul sau anterior, inregistrat in 2008.

Tarile din zona Europei Centrale si de Est devin din ce in ce mai populare in randul investitorilor internationali in sectorul agricol. Nucleul acestei regiuni este Romania, care detine o pondere de 8% din terenurile pentru recolta ale Uniunii Europene. Aproximativ 90% din terenul agricol romanesc este in prezent in proprietate privata. Totalul suprafetei de teren disponibile pentru achizitie in Romania este aproximat in prezent la 500.000 de hectare. Sunt insa aproape imposibil de gasit parcele foarte mari de teren agricol la vanzare. Astfel, pentru obtinerea unei suprafete de 1.000 de hectare este necesara achizitia si consolidarea de terenuri de la 500-900 de vanzatori individuali. Procedura poate dura mai multe luni, in functie de numarul de vanzatori implicati si de capacitatea acestora de a semna documente notariale. Valoarea de piata a unei parcele consolidate de teren agricol este in genere cu aproximativ 50% mai mare decat cea a suprafetelor mici.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional