Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Prima Casă 3 - o soluţie bună, dacă băncile se vor implica mai mult

C.P. Piaţa Imobiliară /

Una dintre soluţiile oferite de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) pentru relansarea economică a fost lansarea celei de a treia părţi a programului Prima Casă, prin care autoritatile să acorde garanţii pentru credite destinate achiziţionării de locuinţe al căror preţ să fie de 100.000 de euro. Investitorii imobiliari cred că ideea e bună, dar băncile ar trebui să rişte mai mult, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În prezent, plafonul acordat pentru programul Prima Casă 2 este de 60.000 de euro pentru achiziţia de locuinţe în imobile finalizate. Până acum s-au acordat finanţări totale de 700 milioane de euro, iar bancherii îl consideră un succes. Urmatoarea etapă ar trebui să fie garantarea a măcar 50% din credite destinate achiziţionării de locuinţe cu un preţ 100.000 de euro, disponibile la vânzare pe piaţă.

"Cred că ideea celor de la CIS e bună, dar ar fi o problemă. Piaţa imobiliară se luptă cu lipsa de încredere, iar faptul că băncile nu vor să şi asume riscuri prea mari nu e de natură să încurajeze clienţii să ceară finanţări pentru achiziţii imobiliare. Noi am făcut eforturi să oferim publicului servicii complete, şi ne-am asumat riscuri mari, dacă ne gândim la banii investiţi, dar aşa e firesc. Dacă băncile ar participa mai mult la acest risc, cumpăratorii şi-ar recăpăta încrederea în piaţă", spune Nimrod Zvik, directorul de markting al Be Igloo, organizaţia de vânzări a investitorului imobiliar România Invest, care are în portofoliu circa 750 de apartamente în mai multe proiecte rezidenţiale.

Programul pentru Creştere Economică al CIS afirmă faptul că prin Prima Casă 3 s-ar putea acorda împrumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro, prin lărgirea bazei de potenţiali aplicanţi.

"Noi nu cerem ca statul să se implice prin a oferi încredere băncilor, când afacerea băncilor e creditarea. Ele ar trebui să ofere încredere în piaţă, să-şi deschidă porţile către finanţarea celor care vor să cumpere locuinţe noi, pentru că astfel ar intra bani în circuitul economic şi ar fi bine pentru toată lumea", continuă Nimrod Zvik.

"Unele bănci au înţeles că ele trebuie să facă primul pas. Dacă vor încuraja piaţa, lucrurile vor începe să se mişte, iar relansarea imobiliarelor ar însemna şi relansarea construcţiilor şi a tuturor industriilor care depind de piaţa imobiliară", conchide Nimrod Zvik.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional