Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

"Prima Casă" a împiedicat căderea preţurilor la apartamentele vechi

F.A. Piaţa Imobiliară /

Iniţierea proiectului "Prima Casă" a împiedicat căderea liberă a preţurilor apartamentelor până la nivelul înregis-trat în anul 2006, potrivit companiei de consultanţă imobiliară "Colliers International". Începând cu martie 2008, moment în care s-a atins punctul de vârf al preţurilor apartamentelor vechi, indicele imobiliar BREI-Vechi a avut un parcurs accelerat descendent. Căderea s-a stopat în momentul în care ,,Prima Casă" a început să se apropie de lansare. Practic, în acest moment, proprietarii de apartamente - mulţi dintre ei aşteptând cumpărătorii de câteva luni bune - s-au oprit din cursa atragerii puţinilor clienţi din piaţă. Astfel, începând cu iunie-iulie 2009, preţurile au început, pentru prima dată după primul semestru al anului 2008, să crească.

Această creştere se datorează exclusiv programului de finanţare iniţiat de guvern, care a avut drept consecinţă creşterea preţurilor apartamentelor de două camere şi a garsonierelor. Creşterea s-a extins apoi şi către apartamentele de 3 camere care nu se puteau menţine la valori similare celor de 2 camere. Spre exemplu, dacă în Militari un apartament de 2 camere a crescut de la o valoare de 55.000 - 57.000 euro până la 63.000-65.000 euro, apartamentele de 3 camere din aceeaşi zonă nu puteau să rămână la valori de 65.000-70.000 euro.

Indicele apartamentelor noi, BREI-Nou, nu a cunos-cut în 2009 nicio revenire. Deşi nu a avut o coborâre la fel de abruptă ca BREI-Vechi, indicele apartamentelor noi a scăzut şi el constant.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional