Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PRIMELE DESPĂGUBIRI DUPĂ 2011Paisprezece foşti proprietari au primit titluri de despăgubire de câteva milioane de euro

ADINA ARDELEANU Piaţa Imobiliară /

Paisprezece foşti proprietari au primit titluri de despăgubire de câteva milioane de euro

Câţiva foşti proprietari de imobile naţionalizate au primit, săptămâna trecută, titluri de despăgubire, după o perioadă de peste un an de zile în care emiterea de titluri a fost suspendată.

Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) a decis, în data de 20 iunie, să emită titluri de despăgubire, pentru a pune în executare hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Membrii Comisiei au discutat 18 dosare care conţin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-au stabilit în sarcina Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor obligaţii de a elibera titluri de despăgubire, cuantumul acestora fiind fixat de instanţă, potrivit comunicatului.

În 14 din cele 18 dosare, s-a decis, prin vot, emiterea titlurilor de despăgubire, mai arată reprezentanţii Autorităţii.

Potrivit lui George Băeşu, preşedintele ANRP, dosarele vor fi publicate pe site-ul Autorităţii, cuantumul lor fiind de câteva milioane de euro, dintre acestea unul având o valoare de aproximativ patru milioane de euro.

Vara trecută, toate procedurile privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist au fost suspendate până la 15 mai 2013, după ce parlamentarii au adus unele modificări la OUG 4/2012 şi la OUG 62/2010.

OUG 4/2012 stabilea că la data intrării ei în vigoare (n.r. 16 martie 2012), se suspendă, pe o perioadă de şase luni, emiterea titlurilor de despăgubire, a titlurilor de conversie, precum şi procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri.

La OUG 62/2010, parlamentarii au modificat articolul referitor la suspendarea eliberării titlurilor de plată la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Cu toate acestea, instanţele judecătoreşti au obligat ANRP, în mai multe dosare, să emită titluri de despăgubire, deşi această procedură era suspendată.

În luna martie, George Băeşu ne-a precizat că, atunci, existau câteva sute de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, cele mai multe dintre ele cerând ANRP să evalueze dosarele.

Potrivit comunicatului CNCI, în dosarele ce conţin cereri formulate în baza Legii nr. 10/2001 s-a aprobat emiterea a patru titluri de despăgubire, în baza legilor fondului funciar s-a aprobat emiterea a nouă titluri de despăgubire şi, de asemenea, a fost aprobată emiterea unui titlu de despăgubire în baza legislaţiei aplicabile cererilor de retrocedare formulate de cultele religioase din România.

Potrivit Comisiei, câteva dosare au fost amânate, deoarece după deciziile definitive şi irevocabile pe care petenţii le-au obţinut, au cerut de asemenea şi executarea conturilor ANRP: "Întrucât, pe rolul instanţelor figurează recursuri ale Autorităţii în legătură cu aceste executări, s-a decis să se înainteze de către CNCI cereri de urgentare a termenelor, titlurile urmând a fi emise după obţinerea hotărârilor irevocabile".

Ultimele titluri de despăgubire au fost emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor în 2011.

Plăţile titlurilor de despăgubire vor începe de anul viitor, potrivit ANRP: "Prin Legea nr. 165/2013, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor preia atribuţiile Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi funcţionează până la finalizarea procesului de retrocedare. Potrivit articolului 41 din legea sus menţionată, plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014, iar cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 5.000 lei. Titlul de plată se emite de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi se plăteşte de către Ministerul Finanţelor Publice în cel mult 180 de zile de la emitere".

Din cauza numărului mare de procese, Guvernul a fost obligat de CEDO să modifice legea retrocedărilor.

Potrivit noii legi, restituirile se vor face preponderent în natură.

Foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional