PRIN PROGRAMUL CASA EFICIENTĂ ENERGETIC9000 de persoane primesc câte 15.000 de euro pentru eficientizarea consumului de energie
Locuinţe / 12 octombrie 2020
Dumitru Chisăliţă: "Sectorul rezidenţial este cel mai energofag domeniu"
Ministrul mediului: "Pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, respectiv 25% prin geamuri sau acoperiş"
Chisăliţă: "România - una dintre cele mai energoface ţări din Europa, având un consum mediu mai mare de 2,35 ori decât media europeană"
9.000 de persoane vor putea beneficia, din fondul pentru mediu, de câte 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuinţelor, prin Programul Casa Eficientă Energetic, care a fost lansat la jumătatea lunii trecute.
Noul program guvernamental are un buget de 430 de milioane de lei, scopul său fiind reducerea consumului de energie din case şi a emisiilor de gaze cu efect de seră sau, altfel spus, creşterea eficienţei energetice şi/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuinţele unifamiliale existente, situate într-un imbobil-construcţie cu regimul de înălţime de cel mult trei niveluri.
Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro.
Ministrul Mediului Costel Alexe a precizat, în ocazia lansării Programului: "Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie".
Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică.
Cererile online ale celor interesaţi sunt însoţite de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde doresc să facă lucrarea.
După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei.
Deşi puţin târziu, acest program este binevenit, consideră Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, citat de RRA. Domnia sa subliniază că în majoritatea ţărilor din întreaga lume problema consumurilor mari din zona rezidenţială preocupă societăţile şi astfel de programe au fost demarate încă de acum 15-20 de ani, în marile ţări ale lumii. Este bine că şi în România porneşte un astfel de program, mai opinează domnul Chisăliţă, apreciind: "Sectorul rezidenţial este acum cel mai energofag sector, depăşind zona industrială, pe cea energetică, partea de non regenerabile, aceste măsuri fiind binevenite pentru că trebuie să diminueze consumul foarte mare din domeniul rezidential". Conform specialistului, România este una dintre cele mai energoface ţări din Europa în această zonă, având un consum mediu mai mare de 2,35 ori decât media europeană.
Dumitru Chisăliţă mai spune că un audit care se bazează pe calcule nu ar trebui să coste foarte mult: "Există şi audituri bazate pe măurători, care sunt mai scumpe, dar legislaţia românească presupune exclusiv o serie de calcule termo-tehnice, care nu presupun costuri foarte ridicate. Până în iarnă, un astfel de audit la nivelul unei clădiri avea un preţ de circa 2000 de lei, cu un certificat care costa maxim 350 de lei.
Specialiştii Saint-Gobain în domeniul eficienţei energetice şi-au oferit expertiza în realizarea Ghidului Programului Casa Eficientă Energetic, o contribuţie strategică pentru acest proiect care va genera pe piaţa de profil o creştere estimată la 200 milioane de euro pentru următorii doi ani.
Ovidiu Păscuţiu, CEO al Grupului Saint-Gobain în România, subliniază: "Astăzi, mai mult ca oricând, credem în importanţa cercetării şi inovaţiei ca soluţie fundamentală pentru provocările critice ale prezentului: dezvoltare economică durabilă, eficienţă energetică şi protecţia mediului înconjurător. Astfel, la Saint-Gobain creăm produse şi soluţii care contribuie la îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor, folosind tehnologii de reducere a emisiilor de carbon, contribuind astfel la construirea clădirilor ecologice ale oraşelor viitorului. Pe plan local, Saint-Gobain nu este doar un important furnizor de soluţii care îmbunătăţesc eficienţa energetică a clădirilor, ci se implică activ în demersurile relevante care pot aduce o schimbare. În calitate de membru fondator al ROENEF - Asociaţia Română pentru Eficienţă Energetică, Saint-Gobain România a susţinut încă de la început programul Casa Eficientă Energetic, iar colegii noştri s-au implicat activ în acest demers, cu angajament şi profesionalism".
Prin intermediul Saint-Gobain BUILDING GLASS, PIETTA GLASS WORKING, ISOVER, RIGIPS, WEBER şi PAM, compania oferă soluţii performante pentru case şi clădiri eficiente energetic: soluţii de izolare la interior sau la exterior, de la cele fonice la cele termice, aplicabile în toate tipurile de proiecte, soluţii pentru lucrări de faţadă sau acoperiş, produse şi tubulatură de interior sau exterior.