Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PRODUS DEZVOLTAT ÎN SUEDIA, DISPONIBIL PE PIAŢĂ ÎN CINCI ANILemnul transparent va economisi energia în clădirile verzi

Materiale /

Lemnul transparent va economisi energia în clădirile verzi
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cercetătorii din Suedia au dezvoltat lemnul transparent, un material capabil să stocheze şi să elibereze căldură, care ar putea fi folosit în câţiva ani la construcţia ferestrelor, informează smithsonianmag.com.

    În urmă cu trei ani, suedezii au creat lemnul transparent, produs pe care l-au îmbunătăţit recent, sperând că într-o bună zi va fi folosit în clădirile eficiente din punct de vedere energetic.

    "Am modificat lemnul din punct de vedere chimic astfel încât să fie transparent, dar să nu-şi piardă proprietăţile mecanice", a declarat Céline Montanari, cercetător la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Stockholm, care a prezentat recent produsul la reuniunea naţională a Societăţii Americane de Chimie.

    Montanari şi echipa sa au utilizat lemnul de balsa, din care au extras lignina, polimerul care ajută la fabricarea lemnului rigid, umplând găurile (microscopice) rezultate cu acril. Lemnul astfel generat părea mai degrabă o sticlă mată a unei cabine de duş, drept pentru care, ulterior, echipa a dus materialul "mai departe", amestecându-l cu polietilenglicol, care se topeşte la 27 de grade Celsius. Când se topeşte, acesta absoarbe energia şi devine transparent, apoi se solidifică şi eliberează energie când este răcit.

    Teoretic, acest lucru înseamnă că lemnul infuzat în polietilenglicol ar putea fi folosit pentru fabricarea de ferestre care absorb energie în perioada caldă a zilei şi o eliberează în locuinţă atunci când temperatura se răceşte (noaptea).

    "Lemnul transparent este deja un bun material izolator, în comparaţie cu sticla", a declarat Montanari, adăugând că polietilenglicolul îl face un material şi mai ecologic, transformându-l într-o "baterie termică" pentru menţinerea temperaturii interioare la un nivel constant.

    Lemnul transparent este, de asemenea, solid şi durabil, şi ar putea suporta mult mai multă greutate decât sticla. Echipa de cercetători suedezi lucrează, de asemenea, la realizarea variantei de lemn trans-parent în întregime biodegradabil, ceea ce va reduce costurile cu energia în locuinţe şi alte clădiri.

    Mark Swihart, profesor de inginerie chimică şi biologică la Universitatea din Buffalo, spune că fabricarea lemnului transparent prin înlăturarea ligninei şi umplerea porilor cu polimer nu este o tehnică nouă, însă noutatea este reprezentată de posibilitatea stocării energiei.

    În opinia sa, utilizarea lemnului ca material de bază este de luat în seamă întrucât are soliditatea şi rezistenţa mecanică greu de reprodus în materiale sintetice, la acelaşi cost.

    Mark Swihart mai afirmă că succesul noului produs va depinde în mare măsură de cât de ieftin poate fi fabricat. Totodată, spune domnia sa, este dificil să fie adoptate la scară largă asemenea materiale de către industria construcţiilor, în condiţiile în care în prezent funcţionează lanţuri de aprovizionare existente pentru produse precum sticla.

    Montanari şi echipa sa vor să extindă capacitatea lemnului trans-parent de stocare a căldurii, pentru o economie mai mare de energie. De asemenea, echipa analizea-ză cum să crească producţia de lemn transparent la scară indus-trială, sperând să aibă un produs gata să intre pe piaţă în cinci ani.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional