Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PROGNOZA REAL TIME PENTRU 2010:Început de an extrem de dificil pentru tranzacţiile cu locuinţe noi

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

2010 va fi un an dificil, cel puţin la început, atât pentru dezvoltatorii de locuinţe noi, cât şi pentru vânzătorii de apartamente vechi. Ionuţ Cătuţoiu, directorul companiei de consultanţă Real Time, a declarat, ieri, în deschiderea târgului imobiliar Timon: "Anul va debuta cu mari incertitudini în ceea ce priveşte politica fis-cală, care va depinde de viitorul Guvern. În plus, de la 1 ianuarie, nicio locuinţă nu va putea fi vândută fără certificat energetic. Această prevedere trebuie amânată, altfel tranzacţiile cu locuinţe noi şi vechi vor fi blocate, până la obţinerea certificatului. Acest certificat este şi scump şi se va obţine şi greu, din cauza numărului limitat de auditori energetici. Nu se ştie dacă va continua programul Prima Casă şi dacă va fi menţinut TVA-ul de 5% pentru prima achiziţie a unei locuinţe. Astfel, lipsa tranzacţiilor va face să asistăm la abandonarea unor şantiere şi la noi falimente".

Domnia sa a explicat că dezvoltatorii analizează acum posibilităţile de obţinere a certificatelor energetice, care nu pot fi date doar pentru un singur apartament, ci pentru întregul imobil. La o primă evaluare, dezvoltatorii susţin că vor avea costuri suplimentare de circa 2-3000 de euro/unitate, pentru obţinerea certificatului.

În acest an, locuinţele noi s-au ieftinit cu 35%

Vlad Vlăsceanu, directorul Timon, a declarat că, în urma statisticilor realizate asupra ofertelor participanţilor din acest an, a constatat că preţul locuinţelor noi a scăzut, de la începutul lui 2009 şi până în prezent, cu circa 20-35%, de la preţul mediu de 1400 de euro/mp construit, la circa 900 de euro/mp construit. Domnia sa afirmă: "Dezvoltatorii susţin că, în această toamnă, au vândut ceva mai multe locuinţe, dar în ciuda reducerilor, tranzacţiile nu s-au ridicat la nivelul scontat. Putem spune că preţurile apartamentelor noi s-au stabilizat la nivelul mediu de 900 de euro/mp construit, iar vilele au ajuns la circa 500 de euro/mp".

Potrivit informaţiilor furnizate de organizatorii Timon, cel mai mic preţ la târg este 380 de euro/mp pentru o casă la roşu în Buftea şi 34.000 de euro pentru o garsonieră ofertată de Apullum 94. În zone precum Titan şi Colentina, Be Igloo şi Rose Garden vin cu preţuri pornind de la 59.900 de euro pentru garsoniere.

Lotus Cişmigiu este un ansamblu de lux care, special pentru târg, are o ofertă de 101.000 de euro + TVA, pentru un apartament de două camere.

Dezvoltatorii oferă garanţii bancare pentru avansul plătit

Be Igloo, divizia de vânzări a fondului norvegian Romania Invest, va oferi cumpărătorilor o garanţie bancară pentru avansul plătit şi pentru ratele achitate. Banii intră într-un cont şi nu vor putea fi folosiţi de fond până la predarea, conform contractului încheiat, a locuinţei achiziţionate. În cazul în care clienţii se răzgândesc, preţurile scad sau locuinţele nu sunt finalizate la timp, banii vor fi returnaţi în deplină siguranţă.

Alte oferte atractive de la târg sunt Green Vista - preţuri începând de la 75.000 de euro cu TVA inclus pentru 2 camere, Brâncuşi Residence - cu preţuri începând de la 32.000 de euro pentru o garsonieră, My Dream Residence, cu preţuri începând de la 57.000 de euro pentru un studio şi Felicity, cu preţuri începând de la 88.000 de euro. De asemenea, Complexul Gruiu din Snagov oferă vile cu preţuri de 198.000 de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional