Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Prognoze de crestere pentru piata de birouri din Bucuresti

A.D. Piaţa Imobiliară /

Razvan Iorgu director general CBRE Romania

Razvan Iorgu director general CBRE Romania

Pana la sfarsitul anului vor fi livrati in Bucuresti 63.000 mp de spatii de birouri. Cele mai mari proiecte care urmeaza sa fie finalizate sunt Floreasca Park, CSDA Siriului, Hermes Business Campus cladirea B si Armand Calinescu OB. "Este incurajator faptul ca 48% din suprafata totala care va fi livrata in urmatoarele trei trimestre a fost deja pre-inchiriata", a declarat Razvan Iorgu, director general, CBRE Romania.

"Anul 2013 a inceput bine si in ceea ce priveste demararea unor proiecte noi.Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Skanska a inceput constructia primului sau proiect de birouri din Romania. Green Court Bucharest este amplasat in zona Barbu Vacarescu-Floreasca, si va avea o suprafata inchiriabila de 52.000 mp si va fi livrat in trei etape, incepand cu primul trimestru din 2015", a mai declarat Razvan Iorgu.

Stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a continuat sa creasca in primul trimestru din 2013 pana la totalul de 2,28 milioane de metri patrati. In perioada ianuarie-martie au fost livrate trei cladiri de birouri, cu o suprafata inchiriabila totala de 72.000 mp: Floreasca City Center (16.000 mp), Sky Tower (41.000 mp) si West Gate cladirea 5 (15.000 mp), a adaugat director general, CBRE Romania.

De asemenea, activitatea de tranzactionare pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut in primul trimestru al anului curent cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la aproximativ 60.000 mp. Relocarile au continuat sa domine piata de birouri, in timp ce numarul companiilor care au decis sa deschidă reprezentante in Bucuresti a crescut.

Rata generala de neocupare a spatiilor de birouri din Capitala a ramas relativ constanta in primul trimestru in jurul valorii de 16%. In total, exista 367.000 mp de spatii de birouri vacante in Bucuresti. Zona de Vest prezinta, in continuare, cea mai scazuta rata de neocupare (5%). La polul opus, cea mai ridicata rata de neocupare se inregistreaza in Pipera (26%). In centrul de afaceri al Capitalei (CBD), rata de neocupare a continuat sa scada cu 2% in primul trimestru din 2013 comparativ cu trimestrul anterior, ajungand la 10%.

De asemenea, nivelul chiriei "prime" (n.r. pentru cele mai bune spatii) s-a stabilizat in jurul valorii de 18 euro pe mp pe luna. Pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti, chiriile cerute incep de la 16 euro pe mp pe luna in zonele centrale si de la 11 euro in zonele periferice. Pentru birourile de clasa B, chiriile cerute incep de la 13 euro in zonele centrale si de la 9 euro in cele periferice.

Potrivit prognozei CBRE, pentru restul anului 2013, rata de neocupare isi va continua trendul descendent, in timp ce chiria "prime" va ramane constanta. De asemenea, piata de birouri din Bucuresti va fi, in continuare, dominata de tranzactii de relocare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional