Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Proiect imobiliar în România, cu bani deturnaţi din SUA

F.A. Piaţa Imobiliară /

O fostă contabilă a firmei americane Freightliner a fost condamnată la patru ani închisoare, după ce justiţia a găsit-o vinovată pentru deturnarea a milioane de dolari de la compania pentru care lucra, bani pe care i-a folosit, între altele, şi pentru a investi într-un proiect imobiliar în România, potrivit NewsIn.

Sabina Vieru, în vârstă de 40 de ani, care locuieşte la Boring, în statul Oregon, trebuie să înapoieze, de asemenea, potrivit deciziei justiţiei, mai mult de 7 milioane de dolari companiei Daimler Trucks North America LLC, care anterior se numea Freightliner LLC, având sediul în Portland, relatează presa americană.

Freightliner era în 2006, în momentul începerii procesului, unul dintre cei mai mari fabricanţi de camioane din SUA, fiind o subsidiară a companiei germane DaimlerChrysler AG.

FBI a acuzat-o pe Vieru, în urma desfăşurării unei anchete, că a pus la cale o schemă sofisticată de fraudare în perioada în care s-a ocupat de conturile pentru exporturi ale companiei. Graţie sistemului de fraudare, Vieru a reuşit să deturneze peste 6,7 milioane de dolari din conturile companiei unde clienţii făceau plăţile. Vieru şi-a deschis un cont bancar propriu unde a redirecţionat plăţi de peste 3 milioane de dolari. Ea înfiinţase, de asemenea, două companii, denumite Cross Country Express LLC and CTA Investments LLC, ulterior desfiinţate de secretarul de stat din Oregon pentru că nu şi-au plătit taxele.

Vieru a folosit o mare parte din bani pentru a cumpăra proprietăţi în Statele Unite şi pentru a investi într-un proiect imobiliar pe litoralul românesc al Mării Negre, potrivit biroului procurorului din districtul Oregon.

Frauda s-ar fi petrecut între 2003 şi 2005. La proces a fost menţionat şi numele companiei J.G. Trading, un dealer de piese de schimb pentru camioane, precum şi al unei companii imobiliare din California, care ar fi fost complice la fraudă, potrivit Freightliner. Plângerea iniţială a companiei Freightliner se referea, de altfel, la 15 posibili reclamaţi.

Vieru s-a angajat la Frieghtliner în 1998 şi a părăsit compania în 2005 din motive care nu au avut legătură cu frauda.

Cu banii deturnaţi, Vieru cumpăra proprietăţi în Statele Unite. O parte dintre ele le-a vândut ulterior mai scump. Într-una dintre achiziţiile făcute în acest fel, Vieru a cumpărat în 2005 două proprietăţi în California, fiecare pentru aproape 500.000 de dolari, pe care a doua zi după ce a plecat din compania Freightliner le-ar fi transferat unei firme de imobiliare înregistrate în California - Sibiu Investments. Ambele proprietăţi au fost vândute la începutul anului 2006, una pentru 950.000 de dolari, celalaltă pentru 875.000 de dolari.

Vieru va începe în martie executarea sentinţei, a decis judecătoarea Anne Brown.

În timpul procesului, Sabina Vieru a pledat nevinovat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional