Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Proiect pentru exploatarea energiei geotermale in Oradea

I.D. Investiţii /

Primaria Oradea va demara in cartierul Nufarul un proiect de exploatare suplimentara a energiei geotermale. In termen de 20 de zile Primaria va trimite toate documentele necesare Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, dupa care va urma organizarea procedurilor de licitatie.

Valoarea totala a investitiei este de 14,8 milioane de euro, din care administratia locala va beneficia de aproximativ 12,4 milioane euro. Contributia minima a Primariei Oradea este de 250.000 euro.

Proiectul presupune inlocuirea retelelor de apa fierbinte folosite in acest moment de catre CET (care utilizeaza un agent primar de 120 grade celsius) cu un agent termic intermediar cu temperatura mai coborata de 85 grade celsius - preparat intr-un punct termic geotermal in trei trepte.

"Acest proiect ne va permite cresterea de aproximativ patru ori a capacitatii de exploatare a zacamantului. In acest moment, in Nufarul exista 6 puncte termice prin care se furnizeaza apa calda, incalzita cu ajutorul apei geotermale si un punct termic prin care asigura si caldura. Daca acum obtinem aproximativ 11.000 de Gcal, la sfarsitul proiectului vom putea utiliza pentru prepararea apei calde de consum 15.000 Gcal/an si 40.000 Gcal/an pentru incalzire. Energia terica produsa ca urmare a implementarii acestui proiect va fi generata in proportie de 86% din resurse regenerabile de apa geotermala pentru locuitorii din cartierul Nufarul I", a precizat primarul Ilie Bolojan.

Investitia va presupune construirea unei cladiri cu o suprafata de 717 mp - destinata statiei geotermale, achizitionarea si montarea de echipamente pentru functionarea pe baza de apa geotermala(schimbatoare de caldura, vase de expansiune etc), achizitionarea si montarea pompelor de caldura, a cazanelor de apa calda, construirea retelelor de transport a agentului intermediar si a apei geotermale uzate termic.

"Totodata, proiectul mai prevede executarea unui foraj pentru apa tehnologica si executarea unui foraj de reinjectie. Acesta va fi primul foraj de reinjectie realizat in Oradea dupa anul 1990", a completat primarul Ilie Bolojan.

Lucrarile se vor desfasura pe o perioda de 27 de luni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional