Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Proiecte de jumatare de miliard de euro finantate prin POR

I.D. Investiţii /

Valoarea proiectelor finantate prin Programul Operational Regional (POR) in Romania se ridica la suma de 590 milioane de euro, numarul acestor proiecte fiind de 499.

Programul este implementat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) care a autorizat decontarea a 420 de milioane de euro si a platit catre beneficiari cheltuieli eligibile in valoare de 460 milioane de euro.

In urma auditului de sistem efectuat de Comisia Europeana pentru perioada ianuarie-decembrie 2011 s-au constatat deficiente ale sistemului de management si control a Programului. Conform auditului european, unii beneficiari nu au respectat prevederile legale in domeniul achizitiilor publice. Pentru combaterea acestor situatii MDRT a luat o serie de masuri aplicate de la 1 august 2012. Printre acestea se numara:

- separarea procesul de verificare a achizitiilor publice (desfasurat de beneficiari) de procesul de verificare a cererilor de rambursare - cu scopul de a imbunatatii calitatea verificarii achizitiilor publice si a detecta la timp neregularitatile acestora;

- infiintarea la nivelul fiecarui Organism Intermediar (Agentie de Dezvoltare Regionala) Unitati de Verificare a Achizitiilor Publice;

- introducerea regulii verificarii tuturor procedurilor de achizitie publica desfasurate de beneficiari, inainte de depunerea ultimei cereri de rambursare.

In prezent la nivelul POR se desfasoara o misiune de audit care urmeaza sa certifice daca masurile dispuse au avut efectul scontat, astfel ncat sa poata fi ridicata decizia de presuspendare impusa Programului Operational Regional.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional