Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Promenada Mall si-a deschis portile

A.D. Piaţa Imobiliară /

Promenada Mall si-a deschis portile

Centrul Comercial Promenada, dezvoltat de Raiffeisen evolution, a fost inaugurat in urma unei investitii de peste 130 milioane de euro. Constructia sa a durat doi ani, lucrarile fiind terminate la timp si in buget, a declarat Markus Neurauter, managing director Raiffeisen Evolution, cu ocazia inaugurarii noului obiectiv.

Centrul comercial, situat la intersectia dintre Calea Floreasca, Sos. Pipera si Bd. Barbu Vacarescu din Bucuresti, dispune de o suprafata totala inchiriabila de 35.000 mp, care gazduieste 140 de magazine. Gradul de ocupare este in prezent de 95%, restul de 5% urmand sa fie inchiriat in urmatoarele saptamani, a precizat Gerald Beck, managing director Reaiffeisen evolution.

Noul centru comercial este organizat pe sase niveluri. Primele doua subterane (-3 si -2) sunt destinate parcarii care va cuprinde 1.300 de locuri, iar urmatoarele patru niveluri (din demisol si pana in etajul 2) gazduiesc zona comerciala.

Proiectarea centrului comercial a fost realizata de biroul de arhitectura B23T, detinut de arh. Theo Stancu, iar antreprenorul general al lucrarii a fost compania austriaca Strabag. Activitatea de inchiriere a fost realizata de dezvoltator impreuna cu agentul exclusiv Krammer&Wagner.

In primele luni de operare este asteptat un numar de 25.000 de vizitatori pe zi, urmand ca acesta sa creasca ulterior la 30.000, a adaugat domnul Beck.

Promenada Mall reprezinta ultima componenta din ansamblul Floreasca City Center, o investitie totala de 300 milioane de euro, care mai cuprinde turnul de birouri Sky Tower, cea mai inalta cladire din Romania, si cladirea de birouri Floreasca City Center Office, de asemenea realizate de Raiffeisen evolution.

Prezent la inaugurare, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a dat asigurari ca va sprijini toate proiectele de dezvoltare din sector, iar Promenada Mall, pe langa faptul ca a ridicat nivelul zonei, va genera locuri de munca si va contribui, prin impozitele si taxele locale platite, la consolidarea bugetului Sectorului 1, situat anul acesta in jurul valorii de 200 milioane de euro.

Promenada Mall este primul centru comercial din Romania certificat de Societatea Germana pentru Constructii Durabile (DGNB) drept "cladire albastra" (blue building), obtinand calificativul "Gold". Acest lucru denota sustenabilitatea cladirii si un consum energetic redus. Avand in vedere ca, uzual, costurile de operare ale unei cladiri sunt de patru ori mai mari decat costurile de constructie, economisirea de energie este foarte importanta, a argumentat Gerlad Beck.

Raiffeisen evolution ar putea incepe anul viitor o noua cladire de birouri

Mai departe, Raiffeisen evolution intentioneaza sa inceapa anul viitor constructia unei cladiri de birouri in Bucuresti, cu o suprafata inchiriabila de 15.000 - 20.000 mp. Decizia privind data demararii lucrarilor urmeaza sa fie luata la primavara, a precizat Markus Neurauter.

In perspectiva, Raiffeisen evolution mai are in plan dezvoltarea unui proiect mixt de retail si apartamente in cartierul bucurestean Straulesti. Demararea proiectului va fi conditionata de cererea din piata.

In continuare, compania este interesata sa achizitioneze alte terenuri in zone cu accesibilitate buna, propice pentru dezvoltarea de cladiri de birouri, cu conditia sa fie oferite la preturi rezonabile. In prezent, proprietarii de terenuri tind sa ceara preturi prea mari, care nu mai permit dezvoltarea unor cladiri inchiriabile pentru 12-13 euro pe mp pe luna, care sa satisfaca astfel nevoile chiriasilor, mai spune domnul Neurauter.

Strabag lucreaza la proiectele ELI-NP si Catedrala Mantuirii Neamului

Dupa finalizarea Promenada Mall, cele mai mari proiecte pe care Strabag le deruleaza in Romania in zona de constructii civile vizeaza realizarea centrului de cercetare in domeniul laserilor ELI-NP de la Magurele si constructia suprastructurii Catedralei Mantuirii Neamului din Bucuresti (lucrarile vor mai dura inca 3 ani), la care se adauga alte proeicte comerciale mai mici, a precizat Johann Polzl, managing director Sub Division SEE East in cadrul Strabag.

Strabag mai deruleaza in Romania proiecte in domeniul constructiei de infrastructura rutiere (inclusiv autostrazi), modernizari de rafinarii, precum si constructia de parcuri eoliene, segment care a inregistrat o crestere puternica in ultimii ani, a adaugat domnul Polzl.

In opinia sa, piata imobiliara din Romania este dificila in prezent, mai ales ca bancile sunt foarte stricte in privinta creditarii proiectelor imobiliare.

In ansamblu, cifra de afaceri a grupului Strabag in Romania a fost de 350 milioane de euro anul trecut, urmand ca anul acesta sa fie ceva mai redusa, pe fondul numarului mic de proiecte de anvergura lansate pe piata, potrivit reprezentantului companiei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional