Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

QATAR: Miliarde de dolari în stadioanele pentru Cupa Mondială din 2022

Internaţional /

QATAR: Miliarde de dolari în stadioanele pentru Cupa Mondială din 2022
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Qatarul a inaugurat primul stadion construit în vederea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, Al-Wakrah, situat la aproximativ 50 km sud de capitala Doha şi ale cărui costuri s-au ridicat la 575 milioane dolari (515 milioane euro). Conform unor calcule ale specialiştilor, Qatarul va cheltui pentru acest turneu final aproximativ 200 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă din istoria turneelor sportive, fiind construit, de la zero, inclusiv un oraş.

    Cum cheltuielile sunt la un nivel greu de imaginat, organizatorii din Qatar au solicitat FIFA , în urmă cu cinci ani, să aprobe un număr mai mic de stadioane din cauza costurilor. Ţara gazdă a cerut reducerea numărului de stadioane la opt faţă de 12 cât erau planificate iniţial. Primele cinci stadioane au fost proiectate de firma germană de arhitectură Albert Speer & Partners. Arenele utilizează o tehnologie de răcire capabilă să reducă temperatura din interior cu până la 20°C, iar etajele superioare ale stadioanelor vor fi dezasamblate după Cupa Mondială şi donate ţărilor cu infrastructură sportivă mai puţin dezvoltată.

    Evenimentul de inaugurare a primului stadion a avut loc cu ocazia finalei Cupei Emirului, în care echipa Al-Duahil a învins cu scorul de 4-1 formaţia Al-Sadd. Noua arenă are acoperiş retractabil şi un design futurist, inspirat din bărcile tradiţionale de pescuit, fiind dotată cu o instalaţie de climatizare, în condiţiile în care temperaturile din Qatar pot atinge până la 50 de grade Celsius în cursul verii. "Este un stadion frumos, în care îţi face plăcere să joci. Concepţia este genială şi există, desigur, climatizarea", a declarat fostul căpitan al selecţionatei Olandei, Ruud Gullit, prezent la eveniment. Al-Wakrah este unul dintre cele opt stadi-oane construite sau reamenajate în Qatar pentru Mondialul din 2022. Pe lângă meciurile de fotbal, noua arenă va găzdui şi Campionatele Mondiale de atletism din acest an programate în perioada 28 septembrie - 6 octombrie. Cupa Mondială din 2022, atribuită Qatarului, este prima organizată într-o ţară din Orientul Mijlociu, iar turneul final se va desfăşura într-o perioadă inedită, noiembrie-decembrie, pentru a se evita temperaturile extrem de ridicate din timpul verii. În repetate rânduri, Amnesty Internaţional, organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, a susţinut că muncitorii care lucrează pe şantierele "mondialului" sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi să plătească taxe enorme de recrutare. Chiar au fost oferite informaţii că le sunt reţinuţi abuziv bani din salariu şi le sunt confiscate paşapoartele la sosirea în Qatar. Amnesty International acuză FIFA că nu a luat măsuri ca să împiedice organizarea turneului din 2022, deşi ştia problemele din această ţară.

    O altă chestiune inedită este că oraşul în care se vor juca meciul de deschidere şi finala nici nu exista cu patru ani înainte de startul turneului final. Deschiderea şi închiderea CM 2022 sunt programate la Lusail, un oraş care acum se construieşte cu rapiditate. E amplasat la 23 de kilometri de capitala Doha, iar autorităţile au planuri mari în privinţa sa: până în 2020, anticipează că va avea o capacitate de 450.000 de persoane (între care 250.000 de rezidenţi). 45 de miliarde de dolari însumeză investiţiile planificate de guvernul qatarez pentru oraşul care va avea 22 de hoteluri şi un stadion de 86.250 de locuri: Lusail Iconic Stadium. În următoarea perioadă este prevăzută şi inaugurarea celorlalte stadioane, în iunie 2021 toate trebuie să fie gata pentru găzduirea unor meciuri oficiale.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional