Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

RA-APPS începe vânzarea a 130 de imobile

Piaţa Imobiliară /

Activele valoroase nu sunt luate în calcul, în prima etapă

RA-APPS a început procedurile de vânzare pentru 130 imobile, incluzând apartamente în centrul Capitalei, spaţii comerciale, terenuri, vile şi hoteluri, dar fără ca active valoroase, precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara să fie introduse pe lista primelor bunuri care vor fi înstrăinate.

Lista primelor imobile pentru care Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a început procedurile de vânzare şi stabilire a preţului de licitaţie cuprinde peste 90 de apartamente şi zece spaţii comerciale din zone centrale ale Capitalei, respectiv strada Mihai Emines-cu, bulevardul Magheru şi bulevardul Nicolae Bălcescu şi din zona Aviaţiei, precum şi terenurile aferente hotelului Robinson din Predeal (3.066 metri pătraţi), terenurile de tenis şi minigolf ale hotelului Arad din Neptun-Olimp (14.414 metri pătraţi) şi alte astfel de active din Bucureşti şi comuna Snagov, precum şi un apartament de trei camere din Cluj-Napoca.

Complexul agrozootehnic Măgurele (cu teren de 48.315 metri pătraţi), complexul Muntenia din Snagov (teren de 11.403 metri pătraţi, complexul restaurant Dunărea (teren de 6.800 metri pătraţi) şi hotelul Dacia din Neptun-Olimp (teren de 7.990 metri pătraţi) au fost, de asemenea, luate în calcul pentru prima etapă a vânzării.

Suprafaţa cumulată a terenurilor ofertate de RA-APPS depăşeşte 97.800 metri pătraţi.

Pe listă au fost introduse mai multe vile din staţiunile Neptun-Olimp, Mamaia, Eforie Nord, Predeal şi comuna Snagov, precum şi hotelurile Gloria şi casa de oaspeţi Brădet din Suceava.

Multe dintre toate aceste imobile au mai fost scoase la vânzare de RA-APPS şi în anii anteriori, dar fără succes.

Lista celor 733 imobile RA-APPS aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut pentru a fi scoase la vânzare include şi active mai valoroase, care, însă, nu au fost luate în calcul de regie spre a fi înstrăinate în această primă etapă, precum apartamentele de pe Bulevardul Kiseleff, Clubul Floreasca, hotelurile Triumf din Bucureşt şi Mara din Sinaia, complexul Scroviştea.

Pe lista primelor imobile scoase la vânzare nu se regăsesc nici vila ocupată de fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană şi nici spaţiul comercial în care funcţionează firma fiicei fostului secretarului general al Guvernului, Daniela Andreescu, spaţiu a cărui închiriere a condus la demiterea şefului SGG.

Potrivit unei evaluări estimative realizată de reprezentanţii mai multor companii imobiliare şi preluată de Mediafax, valoarea celor 600 de apartamente din Bucureşti pe care RA-APPS le va scoate la vânzare prin licitaţie cu strigare este de 85-90 de milioane de euro, cele mai scumpe fiind trei locuinţe din imobile aflate pe Bulevardul Kiseleff, fiecare cu preţuri estimative de circa 310.000 de euro.

Evaluarea a fost realizată prin luarea în calcul a unei suprafaţe medii de 120 de metri pătraţi utili şi imobile construite după 1975 sau, după caz, perioada în care s-a construit în respectivele zone.

Pe baza acestor elemente de evaluare, preţurile rezultate se situează între 108.000 de euro şi 308.000 de euro.

În 2006, hotelul Triumf, clasificat la două stele şi amplasat pe un teren de 15.000 metri pătraţi lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, a fost scos la vânzare de RA-APPS, prin licitaţie publică cu strigare, la un preţ de pornire de 32,5 milioane euro fără TVA, iar Clubul Floreasca a fost evaluat la 45,5 milioane euro fără TVA. Ulterior, licitaţiile pentru aces-te două active au fost amânate din cauza numărului insuficient de participanţi, respectiv din lipsă de oferte.

În bugetul pentru acest an, Guvernul şi-a propus să încaseze 706 milioane lei (peste 160 milioane euro) din vânzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând, astfel, să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional