Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Rata de neocupare a spatiilor de birouri a scazut

I.D. Piaţa Imobiliară /

Rata de neocupare a spatiilor de birouri a scazut

Rata totala de neocupare a spatiilor de birouri din Capitala a scazut cu 14,8% in ultimul trimestru al anului 2011. Cele mai mari suprafete sunt disponibile in cateva zone periferice ale orasului, precum zona Baneasa si Pipera Nord, potrivit unui studiu realizat de consultantul Jones Lang LaSalle.

200.000 mp de spatii noi de birouri tranzactionati pe parcursul anului 2011

Activitatea totala de inchiriere in trimestrul 4 al anului 2011 a atins 42.000 mp (42 de contracte) aproximativ 50% din activitatea trimestrului fiind reprezentata de contracte de renegociere/re-inchiriere (17 contracte). Restul suprafetelor tranzactionate au facut subiectul contractelor pentru spatii noi sau extinderi ale spatiilor de birouri deja contractate.

Cu toate ca activitatea ultimului trimestru a fost mai mica in comparatie cu trimestrele anterioare, activitatea de inchiriere a anului 2011 (excluzand contractele de renegociere si/sau re-inchiriere care au insumat aproximativ 57.000 mp) a fost de 200.000 mp.

In trimestrul 4 chiriile contractuale prime (spatii de clasa A din zona centrala de afaceri) au fost estimate intre 19-19,5 euro/mp/luna. In trimestrul 4 s-a inregistrat o usoara crestere, cu 2,6% a chiriilor contractuale din zona centrala de afaceri.

Pentru anul 2012 se previzoneaza o tendinta usor crescatoare a chiriilor avand in vedere limitarea ofertei de calitate atat din zona centrala de afaceri cat si din alte zone de interes ale Bucurestiului.

Oferta a crescut cu 38.000 mp in trimestrul 4 din 2011

Stocul modern de spatii de birouri a crescut cu 38.000 mp (in 5 imobile) in trimestrul 4 din 2011. Cladirile cu cele mai mari suprafete finalizate in acest trimestru sunt Novo Park G si Crystal Tower (ambele 100% ocupate la livrare). Anul trecut, au fost finalizate noua imobile insumand aproximativ 90.000 mp suprafata inchiriabila, reprezentand o scadere cu 65% fata de suprafata de birouri livrata in anul 2010. Aceasta este cea mai mica suprafata de birouri finalizata in ultimii sase ani pe piata de birouri din Bucuresti. In functie de zona geografica, cele noua cladiri sunt amplasate in opt zone de afaceri, cu zonele descentralizate din nordul orasului precum Baneasa si Pipera City atragand 62% din oferta anului 2011. In trimestrul 4 din 2011 stocul modern de spatii de birouri (A&B) este estimat la 1,87 milioane mp. Aproximativ 52% din stocul modern este considerat clasa A in functie de dotarile tehnice dar amplasat atat in zone de clasa A cat si in zone de clasa B.

Oferta anului 2012 este estimata la 130.000 mp (cu 35% din suprafata deja pre-inchiriata sau proprie ocupare) in timp ce oferta anului 2013 este estimata la maxim 70.000 mp. Lista cu cele mai importante cladiri a caror finalizare este programata in 2012-2013 ramane neschimbata. Notabila, este insa activitatea de constructie de pe santierul detinut in prezent de RPHI, proiect in care isi va consolida operatiunile Raiffeisen Bank, si care va cuprinde un turn de birouri de 37 de etaje si o inaltime de 137 m.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional