Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Reabilitarea termică, miza pe acest an a Sectorului 5

F.A. Piaţa Imobiliară /

Cristina Başturescu, arhitect şef al Sectorului 5

Cristina Başturescu, arhitect şef al Sectorului 5

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cele mai importante investiţii din Sectorul 5 al Capitalei vor viza în acest an reabilitarea termică cât şi domeniile educaţiei, cercetării şi medicinei. Activitatea investitorilor privaţi va fi destul de limitată şi concentrată pe clădiri rezidenţiale de mici dimensiuni.

    Numărul de autorizaţii emise de Primăria Sectorului 5 este în scădere, anul trecut fiind înregistrat cel mai mic număr de autorizaţii emise în ultimii ani. Dacă în anul 2011 au fost emise în jur de 840 de autorizaţii, anul trecut numărul acestora s-a ridicat la doar 540.

    În parte situaţia este explicabilă deoarece în 2012 nu au fost emise autorizaţii pentru reabilitarea blocurilor de locuinţe, s-a lucrat pe cele emise în anul precedent. Proiectele de reabilitare au constituit grosul autorizaţiilor în 2011 aceste numărând cca. 180, doar pentru finele anului, ne-a precizat doamna Cristina Başturescu, arhitect şef al sectorului 5.

    Institutul Cantacuzino de la faliment la renovare

    După ce a fost la un pas de închidere, Institutul Cantacuzino din Capitală a reuşit să se redreseze. Linia de producţie a institutului va intra în lucrări de renovare. Autorizaţia a fost acordată de Primăria Sectorului 5 la finele anului 2012. Totodată institutul a anunţat că va relua producţia de vaccinuri.

    De asemenea în acest an se vor realiza lucrări de reabilitare la Spitalul "Prof. Dr. T. Burghele" din Capitală. Una dintre secţiile spitalului va fi modernizată, ne-a precizat doamna Başturescu.

    Totodată se vor realiza amenajări, consolidări ale sediului Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

    Se construiesc blocuri mici la periferia sectorului

    În ceea ce priveşte investiţiile din sfera rezidenţială în ultimii ani s-a remarcat o dezvoltare a construcţiilor noi de locuinţe pe Şoseaua Bucureşti- Măgurele şi la capătul Pucheniului, spre Sălaj. În zonă există şi terenuri cu suprafeţe mari care se pretează pentru investiţii în spaţii de retail de mari dimensiuni.

    Imobilele construite în aceste zone sunt însă departe de mega-proiectele rezindenţiale din perioada de boom imobiliar, dezvoltatorii limitându-se la o înălţime de două etaje cu mansardă dublă. Construcţiile curprind apar­tamente şi garsoniere mici.

    Speranţa sectorului în ceea ce priveşte soluţionarea problemei locuinţelor stătea în cartierul de 10.000 de locuinţe ce urma să fie construit în prelungirea Ghencea. Construcţia nu a fost însă demarată. Potrivit ultimelor informaţii primite de doamna Başturescu lucrul la Planul Urbanistic Zonal nu a fost încă finalizat.

    Un alt proiect rezidenţial de anvergură, cel implementat de armată pe şoseaua Antiaeriană, a stagnat. "Le-au expirat certificatul de urbanism şi toate autorizaţiile pe care le-am emis. Au autorizaţie doar pentru ce se vede gata executat.", a precizat doamna Başturescu.

    Proiectul cuprindea vile P+2, blocuri cu patru etaje cât şi blocuri cu 10 etaje. Dintre cele şase blocuri cu 10 etaje cuprinse în proiect doar două sunt finalizate, ne-a spus doamna Başturescu. De asemenea investiţia cuprindea spaţii comerciale şi grădiniţă care nu au fost construite.

    Un nou val de investiţii în reabilitarea termică a locuinţelor

    Chiar dacă investiţiile noi în locuinţe sunt puţine lucrările de reabilitare termică continuă. Un nou val de proiecte de reabilitare termică a locuinţelor vor fi autorizate în acest an. Ultimele autorizaţii pentru aceste proiecte au fost emise la finalul lui 2011, lucrările desfăşurându-se pe tot parcursul anului trecut.

    "Anul acesta am emis doar nişte certificate, la faza de autorizaţii nu a ajuns nimic, probabil acum urmează la începutul anului.", a precizat doamna Başturescu la începutul lunii februarie.

    În Sectorul 5 au mai rămas de reabilitat circa 300-400 de blocuri, restul fiind în diferite faze de execuţie.

    Se întrevăd puţine investiţii pe partea comercială

    Nici investitorii pe segmentul rezidenţial nu s-au înghesuit la autorizare anul trecut. Cel mai mare proiect al anului a fost cel al retailer-ului Cora. Cora a primit autorizaţie la începutul lui 2012 pentru construcţia unui hiper-market pe Şoseaua Alexandriei. Investiţia Cora din şoseaua Alexandriei a fost inaugurată la sfârşitul anului trecut.

    Legea privind întocmirea PUZ-urilor trebuie modificată

    Activitatea de autorizare din Sectorul 5 se confruntă, ca şi în celalte sectoare, cu problema reglementărilor urbanistice necorespunzătoare cu situaţia reală.

    Doamna Başturescu explică:

    "Sunt zone mari, prevăzute ca zone verzi sau zone de pădure şi în realitate nu este nicio pădure. Între şoseaua Alexandriei şi Pucheni este o mare zonă cu titlul de proprietate privată şi în Planul Urbanistic General este trecută ca pădure şi nu este nicio pădure. Şi în şoseaua Bucureşti-Măgurele în partea dreaptă sunt trecute parcuri şi grădini şi în realitate sunt proprietăţi, sunt case executate fără autorizaţie."

    Aceste proiecte nu mai pot fi autorizate doarece potrivit noilor reglementări nu se mai pot face Planuri Urbanistice Zonale decât pentru investiţii mari.

    "Trebuie schimbată legea care abia a fost modificată anul trecut. Dacă o persoană, sau mai multe care se adună într-o zonă îşi manifestă disponibilitatea de a face PUZ de ce nu au voie?", se întreabă doamna Başturescu.

    Potrivit doamnei Başturescu au existat mai multe persoane care au dorit să realizeze PUZ-uri şi au fost refuzate.

    Investiţiile în zonele istorice depind de Ministerul Culturii

    Dezvoltarea urbanistică a Bucureştiului este iminentă dar este necesară şi menţinerea fondului arhitectural cu valoare istorică. Doamna Başturescu s-a exprimat pentru păstrarea monumentelor istorice în masura în care acest lucru este viabil. În cazul în care clădirea este prea deterioarată se poate păstra doar faţada sau elemente de faţadă.

    Aprobarea investiţiilor care afectează clădirile monument istoric se face la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, precizează doamna Başturescu.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional