Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Reabilitarea termica sporeste pretul locuintelor

I.D. Piaţa Imobiliară /

Reabilitarea termica este una din principalele imbunatatiri ale unei cladiri care poate duce la cresterea pretului solicitat pentru un apartament. Proprietarii cer de la cateva mii de4 euro in plus pentru un apartament intr-un bloc reabilitat, in comparatie cu unul intr-o cladire nereabilitata termic, conform unei analize a portalului Imobiliare.net.

Preturi de la 10% pana la 25% mai mari pentru cladirile reabilitate

Diferentele de pret intre un apartament aflat intr-un bloc reabilitat termic si altul amplasat intr-o cladire nereabilitata variaza in special in functie de suprafata apartamentului. De exemplu, pentru o garsoniera aflata in Capitala, in zona Militari-Piata Veteranilor, intr-un bloc in care nu s-au executat lucrari de reabilitare, pretul minim solicitat este de 30.000 euro. Pentru o unitate similara, aflata in aceeasi zona, dar reabilitata energetic, preturile pornesc de la 33.000 euro, crescand exponential, in functie de alte dotari si imbunatatiri suplimentare.

Zona in care se afla amplasat apartamentul scos la vanzare pare sa aiba si ea o influenta in comparatia "blocuri reabilitate vs. blocuri nereabilitate". Astfel, daca pentru un apartament de doua camere in Drumul Taberei diferentele de pret sunt de aproximativ 15% (inregistrand preturi de pornire de 40.000 euro pentru un apartament intr-un bloc nereabilitat fata de 46.000 euro pentru acelasi tip de unitate dintr-o cladire reabilitata), in Dristor, diferenta ajunge la 25%. Pentru un apartament de doua camere din acest cartier, nereabilitat termic, Imobiliare.net noteaza un pret minim de 39.000 euro, la care se adauga 10.000 euro in plus pentru o unitate cu optimizari energetice.

Situatia se repeta si in cazul apartamentelor de trei camere. Statisticile inregistreaza diferente de aproximativ 18% intre pretul minim solicitat pentru un apartament de trei camere din Drumul Taberei nereabilitat si cel pentru o unitate reabilitata, de la 42.000 euro, la 50.000 euro. Pentru zona Dristor, reabilitarea termica creste pretul cu 10.000 euro, de la 55.000 la 65.000 euro.

In conditiile in care pretul mediu/ unitate comunicat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru lucrarile de reabilitare se situaza in jurul a 3.600 euro, cu variatii in functie de suprafata apartamentului, diferentele solicitate de proprietarii locuintelor reabilitate sunt mari. Achizitionand o unitate deja reabilitata, noul proprietar este scutit de stresul unor lucrari de imbunatatire.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional