Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

REAL TIMEDoar 65% din actualele proiecte rezidenţiale au şanse de finalizare

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

Potrivit "Impact", 85% din tranzacţiile imobiliare vizează locuinţe vechi, din cauza veniturilor scăzute ale populaţiei.

Potrivit "Impact", 85% din tranzacţiile imobiliare vizează locuinţe vechi, din cauza veniturilor scăzute ale populaţiei.

Compania de consultanţă "Real Time", partener al organizatorilor târgului imobiliar Timon, susţine că din totalul de 150 de ansambluri rezidenţiale anunţate pentru Bucureşti, doar 65% au mari şanse să fie finalizate. Ion Cătuţoiu, directorul general al companiei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Acest lucru înseamnă că, în 2011, vom avea un stoc de 17.235 de locuinţe noi în Capitală. Din acest stoc, doar 47%, res-pectiv 8031 de unităţi locative mai sunt disponibile la vânzare în prezent. Timon a reunit 40 de expozanţi cu un total de 4080 de locuinţe ofertate la vânzare. Aces-tea sunt finalizate sau vor fi recepţionate în următorii doi ani. Preţul mediu al locuinţelor expuse la Timon este de 900 de euro/mp, un preţ sub care, în opinia noastră, piaţa nu va coborî în perioada următoare".

Domnia sa susţine că 2009 este un an sărac în tranzacţii, care s-au mai dezmorţit abia în luna septembrie a acestui an: "Din păcate, pe timp de criză, dezvoltatorii se feresc să mai pornească noi şantiere şi se concentrează pe locuinţele existente. Statul nu are nicio politică în domeniul locuirii şi pentru încurajarea noilor investiţii în locuinţe pentru clasa medie, cu actuala putere de cumpărare. Dacă niciun dezvoltator nu va mai porni noi construcţii la preţuri adaptate actualei economii, ne vom trezi, în 2-3 ani, că stocul de locuinţe se epuizează. Piaţa va ajunge în situaţia de a achiziţiona, din nou, locuinţe scumpe la faza de proiect".

La rândul său, Dan Ioan Popp, preşedintele "Impact Developer&Contractor", a declarat că politicile de locuire în ţara noastră ar trebui să fie o problemă de siguranţă naţională. Domnia sa a explicat: "Fondul existent de locuinţe este extrem de vechi. Durata de utilizare a unui bloc este de 50 de ani. În zece ani, mare parte din actualele apartamente îşi vor depăşi durata de viaţă. Deja locuirea în aceste imobile neconsolidate reprezintă un risc pentru populaţie".

Domnul Popp susţine că statele europene, inclusiv România, au avut o politică fermă de încurajare a achiziţiei de automobile noi. Drept urmare, vânzările au crescut vertiginos. Dacă statul ar fi preocupat să adopte o politică fiscală încurajatoare pentru construirea şi achiziţia de locuinţe noi, am avea aceleaşi efecte benefice, afirmă preşedintele "Impact".

Dan Ioan Popp speră ca autorităţile să nu renunţe la măsura de a avea un TVA de 5% pentru cei care sunt la prima achiziţie a locuinţei, mai ales că guvernanţii discută acum despre majorarea TVA-ului din 2010. Astfel, există riscul ca, pe lângă criză, vânzările de locuinţe noi să fie îngreunate semnificativ de această majorare.

Potrivit "Impact", 85% din tranzacţiile imobiliare vizează locuinţe vechi, din cauza veniturilor scăzute ale populaţiei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional