Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

REGATTA:O cincime din spaţiile de birouri vor rămâne neocupate anul viitor

ALINA TOMA VEREHA Piaţa Imobiliară /

O cincime din spaţiile de birouri vor rămâne neocupate anul viitor

Piaţa bucureşteană a închirierii de birouri în clădiri moderne a fost puternic lovită de criză în ultimul an. Dacă la sfârşitul anului 2008 rata de neocupare era de 3%, aceasta a început să crească odată cu primul semestru al lui 2009, ajungând la valori cuprinse între 10 şi 12% la începutul semestrului II al acestui an.

Mihaela Răducanu, directorul departamentului birouri al companiei imobiliare "Regatta", ne-a declarat: "Rata de neocupare a continuat să crească şi în a doua parte a lui 2009, pe măsură ce s-au încheiat mai puţine pre-închirieri, în acest moment ajungând la 15%. Zonele centrale şi semi-centrale au continuat să înregis-treze cele mai scăzute rate de neocupare, datorită nivelului scăzut al preţurilor de închiriere. Estimăm că, pe parcursul lui 2010, gradul de neocupare a spaţiilor va creşte, ajungând la 20%".

În acest an, stocul de spaţii de birouri s-a mărit mai ales prin eliberarea clădirilor închiriate în anii trecuţi, şi nu prin intrări spectaculoase de spaţii noi. Doamna Răducanu ne-a precizat că, având în vedere strategiile de reducere a costurilor aplicate de majoritatea companiilor, dar şi condiţiile economice incerte, în prima jumătate a anului 2009, cererea de spaţii de birouri s-a redus dramatic, fiind închiriaţi doar 45.000 mp, cel mai slab nivel din ultimii ani.

Potrivit Regatta, urmând trendul descendent al pieţei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile de închiriere au scăzut în primul semes-tru al acestui an, cu procente cuprinse între 15 şi 20%. Pentru birourile de clasă A, nivelul chiriei a scăzut de la 22-24 euro/mp în 2008, la aproximativ 18 euro/mp în 2009, pentru clădirile din zona centrală. În zonele semicentrale şi periferice, scăderea este chiar mai mare, apreciază Mihaela Răducanu.

Cele mai mari chirii, între 16 şi 18 euro/mp conform tranzacţiilor efectuate, se găsesc, în prezent, în zona ultracentrală a Bucureştiului, situată între Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Piaţa Universităţii, Piaţa Charles de Gaulle, Gara de Nord şi Ştefan cel Mare. Clienţii interesaţi de aceste lo-caţii sunt, de regulă, companii multinaţionale, care activează în domeniul financiar-bancar, cabinete de avocatură, servicii medicale, servicii de consultanţă. Toate aceste com-panii urmăresc să beneficieze de cea mai bună vizibilitate şi accesibilitate, mai spune reprezen-tantul Regatta.

Zona semi-centrală prezintă atractivitate pentru companiile din domeniul farmaceutic, FMCG şi IT. Chiriile variază între 8 şi 14 euro/ mp în zone precum Barbu Văcărescu, Floreasca, Băneasa, Piaţa Presei, 1 Mai, Grozăveşti, Vitan, Muncii. Chiriaşii caută spatii moderne, având o calitate sporită, accesibilitate bună, dar şi chirii mai scăzute.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional