Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

REGATTAO moştenire, chiar dacă nu este o proprietate, spulberă şansele de acces la "Prima Casă"

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

O moştenire, chiar dacă nu este o proprietate, spulberă şansele de acces la "Prima Casă"

Procesul de accesare a unui credit garantat de stat prin programul "Prima Casă" este de durată. Potrivit agenţiei imobiliare "Regatta", necunoscând foarte bine condiţiile de achiziţionare a unei locuinţe prin intermediul acestui program, cumpărătorii se confruntă cu tot felul de probleme. Oficialii companiei imobiliare ne-au dat ca exemplu o situaţie de dosar refuzat: "Un client al agenţiei noastre, care a crezut că se încadrează în condiţiile impuse de Prima Casă, a aflat, ulterior, că nu poate să beneficieze de acest program. El a dat avansul pentru locuinţă, a depus dosarul complet la bancă, dar nu a putut să obţină creditarea din cauza unui procent de 2% primit dintr-o moştenire. Dosarul a fost refuzat, deşi clientul nostru nu este proprietar, iar cei 2% nu reprezintă, ca valoare, decât câteva sute de euro. Astfel că, în prezent, clientul nostru riscă să piardă avansul dat vânzătorului".

Dosar refuzat = avans pierdut

Oficialii "Regatta" ne-au semnalat că sunt multe situaţii în care cumpărătorii care credeau că vor accesa, fără probleme, un credit prin acest program, au fost refuzaţi şi riscă să îşi piardă avansul plătit proprietarilor. Normele de aplicare au tot fost modificate în această vară, condiţiile de creditare nu au fost explicate foarte clar, iar acest lucru a descurajat cumpărătorii. Deşi iniţial s-a anunţat că un dosar poate fi aprobat de către o bancă în câteva zile, durata medie de analiză este de minim 2-3 săptămâni, în cazul dosarelor bune.

Garsonierele şi apartamentele cu două camere - preferate de cumpărători

"Regatta" are în analiză la bănci mai multe dosare ale cumpărătorilor pe care i-a asistat la achiziţionarea locuinţei pentru "Prima Casă". Compania are şi tranzacţii în des­făşurare, dar nu poate estima când vor fi finalizate, din cauza birocraţiei programului. Majoritatea cumpărătorilor s-au îndreptat către garsoniere şi apartamente de două camere pentru a accesa "Prima Casă".

Oficialii "Regatta" estimează că, pentru ca programul "Prima Casă" să-şi dovedească eficienţa trebuie să fie clarificate cumpărătorilor toate aspectele birocratice, iar implementarea lui să se facă mai rapid. În plus, programul trebuie continuat de Guvern, la un volum mult mai mare pentru că nu sunt suficiente câteva sute de tranzacţii pentru deblocarea pieţei.

Potrivit datelor furnizate de "Regatta", în prezent, la nivelul Capitalei, sunt scoase la vânzare între 4.500 şi 5.000 de unităţi locative noi. Preţurile medii de vânzare sunt, pentru zona Dorobanţi, Primăverii, Aviatorilor - între 1.500 şi 2.800 de euro/mp, pentru zona ultracentrală - 1.500 euro/mp, pentru zona centrală - între 1.100 şi 1.300 euro/mp şi pentru cartierele semicentrale . între 800 şi 1.000 de euro/mp.

De la începutul anului, preţurile noilor locuinţe au mai scăzut cu 15%, înregistrând o stabilizare în ultima perioadă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional