Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Regiunea Centru va cheltui 400 mil. euro fonduri POR

I.D. Investiţii /

Regiunea Centru va cheltui 400 mil. euro fonduri POR

Regiunea Centru a atras de peste 400 milioane euro fonduri europene acordate prin Programul Operational Regional (POR). Din aceasta suma circa 33% au si fost rambursate beneficiarilor, anunta reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, organismul intermediar pentru POR.

Pana la acest moment in cadrul programului ADR Centru a contractat 363 de proiecte din cele peste 1100 depuse. Numarul proiectelor finalizate este de 140.

Simion Cretu, director general ADR Centru, a declarat:

"Practic acum in fiecare judet din regiune se pot vedea investitii Regio in drumuri reabilitate, in scoli, in sistemul de interventie SMURD, in ambulatorii si cabinete medicale, dar si in pensiuni, hoteluri, statiuni turistice sau camine sociale pentru tineri sau varstnici. Unde vedeti scris si afisat in loc vizibil Regio vedeti de fapt un echipament achizitionat, un drum reabilitat, o cladire renovata sau extinsa din fondurile programului. Fondurile pe care le-am avut la dispozitie, adica peste 440 milioane euro sunt angajate in proportie de 100%, atat prin proiectele contractate, cat si prin cele aflate in curs de contractare, desi mai avem timp pana la finele anului 2013 sa finalizam procesul de contractare. Implementarea acestor proiecte poate continua pana in 2015, in timp ce am demarat deja discutiile pentru pregatirea viitoarei perioade de programare financiara a fondurilor Uniunii Europene, respectiv pentru anii 2014-2020. "

La finalizarea programului, sapte orase din Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Brasov, Tirgu Mures, Sibiu, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc si Toplita, datorita unor investitii in valoare cumulata de circa 150 milioane euro, vor putea sa se ridice la nivelul celor europene, generand locuri de munca si dezvoltare sustenabila. Peste 300 km de drumuri judetene si strazi din orase vor fi reabilitati din fondurile programului. Peste 2000 de elevi din 26 de scoli invata, incepand chiar din acest an, in sali de clasa noi, cu mobilier nou, dotate cu echipamente IT, incalzite si iluminate. Varstnicii din Regiunea Centru si persoanele cu dizabilitati vor avea noi centre sociale in care sa poata practica un stil de viata activ, adaptat nevoilor lor. Sunt 228 de firme mici care au la dispozitie aproape 25 milioane euro fonduri nerambursabile pentru echipamente, extinderi si crearea de noi locuri de munca. Doua centre moderne pentru dezvoltarea afacerilor au fost finalizate si alte cinci se vor da in folosinta in curand. Sunt 21 de vechi biserici sasesti sau cetati din patrimoniul cultural regional, care primesc fonduri pentru restaurare si pentru reintegrarea lor in circuitul turistic national si international. In plus, sectorul serviciilor de turism in Regiune va fi modernizat prin proiectele care solicita peste 26 milioane euro fonduri Regio, angajate in infrastructura din doua statiuni turistice, in modernizarea a opt unitati de cazare si a trei structuri de agrement. De asemenea din aceste fonduri se va amenaja o partie de schi si vor fi transformate in zone de agrement proiectele ce vizeaza crearea unui parc dendrologic, a unuia eco-didactic, unul urban si un parc de agrement dedicat speciei demult disparute a dinozaurilor.

Cele 440,37 milioane euro alocate Regiunii Centru reprezinta 10,90% din totalul fondurilor derulate prin POR.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional