Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Reînvie interesul pentru tranzacţiile cu terenuri

Alina Toma Vereha Piaţa Imobiliară /

Primele achiziţii importante, abia anul viitor

Ultimele două luni au fost ceva mai bune pentru agenţiile imobiliare, prin prisma interesului manifestat de investitori, în special pentru terenuri. Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), a declarat, ieri, într-un eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii: "Nu mă refer la faptul că am început să avem mai multe tranzacţii. Dar am remarcat interesul investitorilor pentru achiziţia de terenuri, pentru proiecte medii şi mari. Preţurile proprietăţilor au ajuns la nivelul anilor 2004-2005 din cauza scăderii bruşte a cererii".

Domnia sa a explicat că tranzacţiile cu terenuri pentru investiţii se vor debloca abia în a doua jumătate a anului viitor. Potrivit datelor colectate de la membrii ARAI, investitorii prospectează cu atenţie piaţa nu pentru că vor să facă achiziţii rapide, ci pentru că au încredere într-o revenire a economiei pe un trend ascendent, într-un an-doi.

Cristian Clenciu a subliniat: "Se caută terenuri pentru parcuri comerciale, terenuri pentru sedii de firme, dar şi pentru dezvoltarea de proiecte rezidenţiale. Cred că cei care au interes pentru dezvoltare imobiliară sunt ceva mai încrezători în revenirea economiilor vestice şi vor să aibă un portofoliu pregătit pentru momentul în care piaţa imobiliară îşi va relua tranzacţionarea la un nivel mai ridicat".

Vicepreşedintele ARAI mai susţine că optimismul investitorilor este dat şi de scăderea accentuată a preţurilor proprietăţilor din ţara noastră, după creşterea puternică din perioada 2006 - 2008. Cei mai afectaţi, în prezent, de contractarea tranzacţiilor şi de criza economică sunt dezvoltatorii care au demarat proiecte pe vârf de piaţă, achiziţionând terenuri la preţuri foarte mari şi construind cu tarife mari pentru manoperă şi materiale de construcţie.

Blocajul din piaţa noastră imobiliară a închis circa trei sferturi din agenţiile active la începutul anului 2008. Pe piaţă au rămas agenţiile puternice, cu personal bine pregătit, iar calitatea serviciilor de intermediere a crescut, susţine conducerea ARAI. Din păcate şi aceste agenţii au fost afectate de criză şi au redus personalul şi spaţiile de birouri şi alte cheltuieli. Oficialii ARAI susţin că, din păcate, 90% din agenţiile încă active au câte un singur angajat - patronul.

Cotidianul Bursa

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional