Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Reprezentarea - un pas inainte pentru servicii imobiliare de calitate

A.D. Piaţa Imobiliară /

Catalin Scripcaru, presedinte "CENTURY 21 Romania"

Catalin Scripcaru, presedinte "CENTURY 21 Romania"

Nu mai putin de 66% dintre romani incheie tranzactii imobiliare fara a apela la serviciile unui agent imobiliar. Aceasta in principal datorita lipsei de incredere fata de reprezentantii acestei bresle. Astfel, 95% dintre persoanele care au vandut pe cont propriu considera ca agentii nu lucreaza in interesul lor si nici nu sunt suficient de bine pregatit, potrivit unui studiu comandat de compania imobiliara "CENTURY 21 Romania".

Domnul Catalin Scripcaru, presedinte "CENTURY 21 Romania", a explicat: "Daca in perioada de dezvoltare economica, serviciile unui agent imobiliar nu puteau face diferenta pentru ca tranzactiile se incheiau mult mai usor, in contextul actual situatia este diametral opusa. Acest studiu ne arata ca asteptarile consumatorilor de servicii imobiliare au crescut iar motivul pentru care nu apeleaza la agenti este ca nu cred in valoarea adaugata pe care acestia o pot oferi. Astfel, este un moment oportun de dezvoltare a companiilor imobiliare care ofera servicii de consultanta in adevaratul sens al cuvantului".

In opinia domniei sale, un agent imobiliar trebuie sa inspire incredere, sa aiba expertiza necesara, sa poata consilia clientul si sa fie in acelasi timp un expert in marketing si un bun negociator.

Conform aceluiasi studiu, doua treimi dintre romani nu stiu nici macar sa numeasca o agentie imobiliara, iar nominalizarile facute sunt cel mai adesea diferite. Acest fapt denota ca piata serviciilor imobiliare este foarte fragmentata. In comparaţie, in Europa Occidentala, Canada si Statele Unite, clientii aleg sa lucreze prin intermediul unei agentii imobiliare, intr-un procent de peste 90%.

In prezent, cel mai adesea, agentii imobiliari intermediaza tranzactia, deci atat in numele vanzatorului cat si al cumparatorului. De asemenea obtin comision de la ambele parti, care sunt in fapt "antagonice", atrage atentia domnul Scripcaru.

Solutia pentru eliminarea acestei discordante, rezida, in opinia domniei sale, in reprezentarea (in exclusivitate) a unei singure parti de catre agentul imobiliar sau daca nu in existenta acceptului partilor pentru a fi reprezentate de acelasi agent imobiliar. "90% dintre tranzacţiile încheiate de agentii CENTURY 21 se desfasoara prin reprezentare", a adaugat domnul Catalin Scripcaru.

Pentru profesionalizarea profesiei de agent imobiliar, un rol determinant il va avea promulgarea actualului proiect al legii imobiliare: "Odata cu apartitia legii imobiliare, a reglementarilor, a codului de etica, cred ca peste 5 ani vor mai exista doar acele agentii imobiliare care vor oferi calitate, deci exista un potential foarte mare pe piata", apreciaza domnul Scripcaru.

Legea imobiliara ar urma sa fie promulgata anul viitor. Aceasta ar putea include obligativitatea licentierii agentilor imobiliari si infiintarea unui organism de monitorizare dedicat acestui sector, a precizat domnul Gabriel Alexandru, vicepresedinte "CENTURY 21 Romania".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional