Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Retragerea comunei Bihor poate aduce corectii financiare proiectului de modernizare a retelelor de apa bihorene

I.D. Investiţii /

Comuna Biharia doreste sa se retraga din proiectul "Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bihor", riscand efecte juridice si financiare.

Proiectul implementat de Compania de Apa Oradea are o valoare totala de 341,72 milioane lei si cuprinde 17 contracte, beneficiind de finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Mediu. Fondurile de coeziune acordate se ridica la suma de 260,75 milioane lei si reprezinta 85% din valoarea proiectului. Comuna Biharia beneficiaza de 25,18 milioane de lei din intregul proiect.

Desi aprobase anterior participarea la proiect Consiliul Local Biharia doreste acum sa se retraga pentru a mentine costurile reduse aplicate la consumul de apa in localitate. Odata cu intrarea in proiect reteaua de apa din Biharia a fost preluata de Compania de Apa Oradea, ceea ce a implicat automat alinierea localitatii la preturile practicate de aceasta, mult mai ridicate decat cele anterioare.

Retragerea comunei Biharia implica riscul unor corectii financiare de pana la 25% din valoarea totala a proiectului. In situatia in care corectiile financiare se vor aplica din cauza iesirii din proiect, conducerea ADI Aparegio ia in calcul sa se indrepte impotriva consilierilor locali din Biharia, pentru recuperarea corectiilor, celelalte localitati implicate in proiect neavand nicio vina pentru o astfel de situatie.

Pentru de debloca situatia, conducerea ADI Aparegio a propus ca pana la finalizarea proiectului (vara lui 2014), din sumele defalcate, repartizate de Consiliul Judetean Bihor comunei Biharia, Consiliul Local Biharia sa acorde o subventie partiala populatiei din Biharia, in asa fel incat doar in momentul in care reteaua va fi gata, populatia sa plateasca pretul real, subventia fiind in primul an de 60% din pret, iar in urmatorul an de 30% din pret.

Consiliul Local Biharia va trebui sa se pronunte definitiv cu privire la ramanerea sau nu in proiect pana in luna mai 2012.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional