Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Rockwool - termoizolare cu vată minerală bazaltică

F.A. Materiale /

Florin Popescu, director general al "Rockwool România"

Florin Popescu, director general al "Rockwool România"

Pentru izolarea termică a pereţilor exteriori "Rockwool" are două game de produse: cele destinate faţadelor ventilate - gama Airrock, şi cele destinate sistemelor ETICS - termosistem (faţade tencuite) - gama Frontrock. Faţadele ventilate se întâlnesc în proiecte cu funcţiuni publice - sedii de birouri, centre de afaceri, etc, în timp ce termosistemele sunt mai des întâlnite în domeniul rezidenţial.

Domnul Florin Popescu, director general al "Rockwool Romania", spune că izolaţia Rockwool este unul din puţinele produse care poate economisi de mai mult de 100 ori energia utilizată pentru fabricarea sa. Contribuie la conservarea resurselor insuficiente de energie şi reduce poluarea aerului şi emisiile de dioxid de carbon prin minimizarea consumului de combustibil.

Montajul sistemului de izolare termică cu vată minerală bazaltică este similar cu cel al altor sisteme de termoizolare, nu implică diferenţe de manoperă. Este recomandabil ca punerea în operă să fie făcută de firme specializate în lucrări de finisaj exterior, ca şi în cazul altor lucrări, pentru a avea garanţia unei lucrări reuşite. În afară de vata minerală bazaltică, sistemul este compus din mortarul adeziv pentru lipire şi armare, dibluri şi plasă de armare din fibră de sticlă. Stratul de finisaj poate fi orice tip de tencuială decorativă sau vopsea. Sunt recomandate tencuielile minerale sau cele siliconice, pentru permeabilitatea mai bună la vapori.

Avantajele sistemului conduc la preţuri de la 15 la 20 de euro/ metru pătrat

Preţul unui sistem de termoizolare cu vată bazaltică variază între 15 - 20 euro/ metrul pătrat în funcţie de grosimea stratului de termoizolare şi a tipului de finisaj ales. Diferenţa de preţ între aces-ta şi sistemele clasice vine din avantajele pe care le aduce: vata bazaltică este clasificată în clasa de reacţie la foc A1, fiind singurul material incombustibil pentru termoizolarea faţadelor, asigură izolare fonică a clădirii şi nu în ultimul rând este permeabilă la vapori, ceea ce, în special în cazul unei construcţii noi permite migrarea vaporilor de apa.

"Rockwool" a introdus de curând şi pe piaţa românească două produse cu caracteristici îmbunătăţite în ceea ce priveşte conductivitatea termică şi rezis-tenţa la compresiune:

- Frontrock Max E , pentru izolarea faţadelor şi Monrock Max E pentru izolarea acoperişurilor tip terasă. Aceste produse se bazează pe tehnologia "Rockwool Dual Density": plăci rigide din vată minerală bazaltică în dublu strat integrat, complet hidrofobizate. Stratul superior foarte rigid le conferă rezistenţe superioare la acţiunile mecanice.

Cu ë (lambda) de 0,036 pentru Front-rock Max E si de 0,038 Monrock Max E, ambele produse se află în topul materialelor izolatoare pentru domeniul lor de aplicare.

Sistemele de termoizolare cu vată minerală bazaltică au o durabilitate mare în timp, pentru că nu există factori care pot favoriza degradarea. Plăcile de vată bazaltică sunt hidrofobizate în masă, ceea ce înseamnă că nu suferă modificări datorate expunerii la apă; sunt materiale minerale, inerte din punct de vedere chimic. Nu degajă substanţe nocive nici în procesul de punere în operă, nici în exploatare. Spre deosebire de alte tipuri de sisteme, temperaturile mari la care este supusă faţada în perioadele de vară - când în România se înregistrează chiar şi peste 50 grade Celsius pe suprafaţa peretelui - nu afectează în niciun fel comportarea plăcilor de vată bazaltică.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional