Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

S-a semnat contractul pentru modernizarea statiei de epurare Timisoara

I.D. Investiţii /

Compania de apa Aquatim a semnat contractul pentru realizarea unei trepte de deshidratare avansata a namolului la statia de epurare Timisoara.

Asocierea de firme MBS Group SRL (lider de asociere) si Arcadia Engineering SRL (asociat) a castigat contractul in urma unei licitatii deschise. Pretul contractului s-a ridicat la suma de 22,53 milioane lei (fara TVA).

In prezent namolul rezultat din epurarea apelor uzate din Timisoara este deshidratat pana la umiditatea de 80%. Pentru evacuarea acestuia la depozitele ecologice, noile prevederi legislative impun o umiditate maxima de 65 %. Datorita costurilor de exploatare reduse a fost aleasa varianta deshidratarii solare. Aceasta presupune utilizarea energiei solare timp de 7-8 luni pe an. In perioada rece se va utiliza ca sursa suplimentara de caldura, energia termica recuperata din apa epurata care iese din statie. Acest sistem de deshidratare solara va avea ca efect reducerea umiditatii namolului produs la statia de epurare Timisoara de la 80% la 65%, putandu-se ajunge in perioada calda a anului pana la o umiditate de 40%.

Contractul mai sus mentionat face parte din Proiectul "Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis", proiect cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Sectorial Mediu.

Valoarea totala a proiectului este de 509,63 milioane lei din care:

- 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene,

- 13,04% asigurat de Aquatim SA,

- 11,30% de la bugetul de stat,

- 1,73% de la autoritatile locale (Consiliul Judetean Timis si Consiliul Local Timisoara).

Proiectul cuprinde si investitii in extinderea si reabilitarea sistemelor de distributie si de tratare a apei potabile precum si pentru colectarea si epurarea apelor uzate in localitatile: Timisoara, Jimbolia, Deta, Sannicolau Mare, Buzias, Recas, Gataia, Faget, Ciacova, Sacalaz, Sanmihaiu Roman si Utvin.

Lucrarile insumeaza:

- extinderea retelei de canalizare cu aproximativ 200 km,

- extinderea retelei de apa cu aproximativ 100 km,

- constructia a sapte statii noi de epurare a apei uzate,

- constructia a trei statii noi de tratare a apei potabile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional