Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Samsarii imobiliari vor fi impozitati pentru imobilele retrocedate

A.D. Investiţii /

Proiectul de lege privind solutionarea problemei retrocedarii proprietatilor confiscate de fostul regin comunist (O.U.G. nr. 10 / 2013) va fi adoptat in sedinta de guvern din 20 martie, urmand ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea pentru acest document pe 26 martie, a anuntat premierul Victor Ponta.

Intre timp , vor mai putea fi facute eventuale retusuri la lege, Guvernul solicitand in aceasta privinta si un raspuns din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Textul proiectului legislativ a fost publicat pe site-ul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Proiectul prevede ca tot ceea ce se mai poate restitui in natura sa se restituie in natura. In cazul imobilelor in care functioneaza institutii de invatamant si cultura sau spitale va fi introdusa obligatia din partea proprietarului ca timp de 20-25 de ani sa nu schimbe destinatia cladirii.

In cazul imobilelor care nu mai pot fi restituite in natura, pe baza unui sistem de puncte, ar urma sa fie restituita contravaloarea acestora intr-o perioada care s-ar putea intinde pe 7 ani.

Prin acest proiect legislativ, Guvernul mai intentioneaza si sa instituie un impozit special de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmasi ai proprietarilor, ci sunt cesionari de drepturi litigioase. "Noi (n.r. Guvernul) avem o obligatie de a restitui catre proprietari şi urmasii proprietarilor ceea ce le-a luat statul comunist in urma cu 70 de ani, dar nu avem o obligatie fata de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu ii numesc samsari", a declarat primul-ministru Ponta.

Potrivit ANRP, unui numar de 26.000 de proprietari sau urmasi li s-a restitui pana in prezent suma de 6,5 miliarde de lei pentru bunurile nationalizate, in timp ce 1.000 de cesionari de drepturi litigioase au primit nu mai putin de 8 miliarde de lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional