Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Şansă de renaştere pentru Hotel Concordia, casa Unirii din 1859

V.B. Piaţa Imobiliară /

Şansă de renaştere pentru Hotel Concordia, casa Unirii din 1859

Hotelul Concordia, unde a fost semnată, în 1859, Unirea Principatelor Române, este în paragină, după ce, în 2002, primarul de atunci al Capitalei, Traian Băsescu, a retrocedat clădirea unor italieni, care nu au făcut nimic pentru restaurarea ei, transmit surse din presă.

Construit în 1852 în actualul centru vechi al Bucureştilor (strada Smârdan, numărul 39), hotelul a găzduit, pe 24 ianuarie 1859, numirea colonelului de cavalerie Alexandru Ioan Cuza în funcţia de domnitor al Ţării Româneşti, după ce, pe 5 ianuarie, fusese desemnat domn al Moldovei.

Hotelul Concordia a ars din temelii în 1884 şi 1901. Proprietarii au adus numeroase modificări construcţiei iniţiale, dar edificiul a fost complet devastat după instalarea regimului comunist. Naţionalizată şi dată în proprietatea ICRAL (Întreprinderea de Construcţii, Reparaţii şi Administrare Locativă), clădirea a fost locuită de chiriaşi ai statului până pe 13 martie 2002, când a fost retrocedată unor cetăţeni italieni. Singurul lucru pe care l-au făcut proprietarii a fost să ascundă imobilul, pentru ca nu cumva faţada să se prăbuşească peste trecători.

Un an mai târziu, italienii au vândut edificiul către firma Ro Naturstein. Tot în 2003, o echipă de arhitecţi a reuşit să fotografieze ceea ce rămăsese din clădirea de secol al XIX-lea. În ultima vreme, hotelul a fost închiriat şi folosit ca terasă de vară, încercările de renovare lipsind cu desăvârşire. Până în 2010, o placă memorială amplasată la baza imobilului atesta rolul istoric pe care l-a jucat în formarea României moderne.

Totuşi, la începutul acestei săptămâni, noul proprietar a cerut ajutorul Primăriei pentru restaurarea edificiului. Chiar în noaptea micii Uniri (23-24 ianuarie), plăcile din lemn ce acoperă faţada au fost învelite de actualul deţinător cu o schiţă a proiectului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional