Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Scad veniturile din închirierea "AFI Palace" Cotroceni

Piaţa Imobiliară /

Grupul Africa Israel Investments, controlat de miliardarul israelian Lev Leviev, a dezvoltat în Bucureşti centrul comercial AFI Palace (foto) şi mai deţine în România, prin divizia AFI Europe, mai multe terenuri, unde va dezvolta proiecte comerciale.Danya Cebus Rom a avut anul trecut afaceri de 23 milioane de euro şi estimează un avans de 10-15% în acest an, pe baza contractelor în derulare şi a lucrărilor care vor fi atrase.

Grupul Africa Israel Investments, controlat de miliardarul israelian Lev Leviev, a dezvoltat în Bucureşti centrul comercial AFI Palace (foto) şi mai deţine în România, prin divizia AFI Europe, mai multe terenuri, unde va dezvolta proiecte comerciale.Danya Cebus Rom a avut anul trecut afaceri de 23 milioane de euro şi estimează un avans de 10-15% în acest an, pe baza contractelor în derulare şi a lucrărilor care vor fi atrase.

AFI Europe a avut, în primele şase luni ale acestui an, venituri din închirierea centrului comercial AFI Palace Cotroceni de 11,5 milioane de euro, în scădere cu circa 4% faţă de încasările realizate în aceeaşi perioadă a anului trecut, care s-au ridicat la circa 12 milioane de euro.

Veniturile din chirii provenite din România continuă să fie cele mai mari încasate în ţările europene în care compania are proiecte imobiliare, potrivit raportului semestrial al dezvoltatorului israelian.

Totodată, veniturile totale în România, respectiv chirii plus veniturile din servicii, au totalizat 15,4 milioane de euro, în uşoară scădere de la 15,57 milioane de euro, în intervalul ianuarie-iunie 2010.

Centrul comercial din Bucureşti, cu o suprafaţă închiriabilă de 76.000 metri pătraţi, a fost deschis la sfârşitul anului 2009, în urma unei investiţii de peste 300 de milioane de euro.

În total, AFI Europe a obţinut venituri din chirii în ţările unde deţine active imobiliare, respectiv Cehia, Serbia, România şi Bulgaria, de 23,7 milioane de euro, faţă de 23,9 milioane de euro cu un an înainte. Veniturile totale au fost de 44,89 milioane de euro, în scădere de la 55 milioane de euro în primul semestru din 2010.

Portofoliul AFI Europe a fost evaluat la sfârşitul anului trecut la circa 1,2 miliarde euro, din care aproape jumătate, respectiv 537 milioane de euro, valorează activele deţinute în ţara noastră.

Activele din România erau evaluate, la sfârşitul anului 2009, la 538,4 milioane de euro. Centrul comercial AFI Palace Cotroceni, singurul proiect finalizat de dezvoltatorul israelian în România, este evaluat la 350 de milioane de euro, diferenţa, de 187 milioane de euro, fiind reprezentată de celelalte terenuri pe care compania le deţine pe piaţa locală, în Bucureşti, Ploieşti şi Arad.

Danya Cebus va construi prima clădire de birouri din AFI Business Park

Compania de construcţii a Africa Israel Investments, Danya Cebus Rom, va realiza în baza unui contract în valoare de 6,175 milioane euro prima clădire de birouri din cele cinci pe care divizia din Europa a grupului israelian intenţionează să le dezvolte lângă centrul comercial deţinut în Bucureşti. La această sumă se adaugă alte plăţi suplimentare pentru mana-gementul lucrărilor realizate de subcontractori.

"Lucrările care urmează să fie realizate conform contractului includ construcţia scheletului clădirii, a fundaţiei, precum şi a faţadei şi a amenajărilor spaţiilor comune şi a parcării subterane. Valoarea exactă a contractului va fi determinată după calcularea materialelor utilizate în proiect", se arată în raportul semestrial al AFI Europe, citat de Mediafax.

În paralel cu încheierea acordului pentru construcţia imobilului, AFI Europe a semnat cu Danya Cebus Rom un contract de credit în valoare de 4,5 milioane de euro, pentru finanţarea unei părţi a lucrărilor la AFI Business Park.

Prima clădire din cadrul proiectului de birouri AFI Business Park Cotroceni, situat în apropierea centrului comercial AFI Palace Cotroceni, va fi livrată în luna iulie a anului viitor, potrivit celor mai recente declaraţii ale agentului exclusiv al proiectului, compania de consultanţă imobiliară The Advisers/ Knight Frank.

Clădirea va avea zece etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 11.000 mp, iar întreg proiectul de birouri AFI Business Park va avea o suprafaţă de 70.000 mp, urmând să fie dezvoltat în termen de cinci ani.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional